Tallinnas Lasnamäel töötab uus HIV nõustamiskabinet

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta lõpus sai Solarises teha kiirtesti.
Aasta lõpus sai Solarises teha kiirtesti. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Tallinlastel on nüüd rohkem võimalusi end HIV suhtes testida - Lasnamäel, aadressil Väike-Paala 1 on kõigile avatud uus anonüümne ja tasuta HIV testimis- ja nõustamiskabinet, kus teenust osutab Quattromed HTI Laborid.


Nõustamis- ja testimiskabinetis toimub HIV ja seksuaalsel teel levivate infektsioonide alane nõustamine testieelselt ja -järgselt. Lisaks HIV-ile tehakse tasuta veel B- ja C-hepatiidi teste ning jagatakse kondoome. Tasulise teenusena saab vajadusel end testida ka teiste sugulisel teel levivate nakkuste osas.

Analüüside tulemused saab üldjuhul teada järgmise tööpäeva jooksul. Kabinet on avatud kõigile alates 16. eluaastast ja sõltumata ravikindlustuse olemasolust. Nõustamiseks ja testimiseks ei ole vajalik eelnev registreerimine.

Tööd jätkab ka Tallinna teine testimis- ja nõustamiskabinet, mis asub Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinikus Paldiski mnt 62. Lisaks Tallinna kahele nõustamiskabinetile asuvad taolised kabinetid veel Narvas, Tartus, Kohtla-Järvel, Pärnus, Paides, Rakveres, Tamsalus ja Kundas. Aprilli alguses lisandub teenus ka Võru linna.

Eelmisel aastal nõustati erinevates HIV nõustamis- ja testimiskabinettides kokku 6822 inimest ning tehti 6630 HIV testi. Koos erinevate väliüritustega nõustati kokku 10 803 klienti ja HIV teste tehti 10 611 korral.

Lisaks anonüümsetele kabinettidele saab HIV testi teha kõikides tervishoiuasutustes pere- või eriarsti (näiteks günekoloogi või naha-suguhaiguste arsti) juures ja noorte nõustamiskeskustes. Kõik HIV testimiskohad leiab veebilehelt www.hiv.ee.

Eestis on hinnanguliselt 12 000 HIV-positiivset inimest, kellest pea iga kolmas ei ole oma nakatumisest teadlik ning on seetõttu potentsiaalne viiruse levitaja. Kui kümme aastat tagasi oli 90 protsenti nakatunutest süstivad narkomaanid, siis viimastel aastatel on pea pooled nakatunutest HIV-viiruse saanud seksuaalsel teel. Kõige rohkem nakatuvad inimesed vanuses 25 - 35 aastat. Ainus võimalus nakkusest teada saada on teha HIV test.

Quattromed HTI Laborid nõustamis- ja testimiskabinet asub Lasnamäe veerul, aadressil Väike-Paala 1, teisel korrusel. Kabinet on avatud kõikidel tööpäevadel kella 8-15.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles