Perearstide nimistud võivad paisuda 2400 inimeseni

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on perearstid kinnitanud, et liiga suure nimistu korral ei jõua nad oma patsientide muredesse süüvida, vaid muutuvad üksnes saatekirjade kirjutajateks.
Seni on perearstid kinnitanud, et liiga suure nimistu korral ei jõua nad oma patsientide muredesse süüvida, vaid muutuvad üksnes saatekirjade kirjutajateks. Foto: SCANPIX

Kui praeguse seaduse kohaselt võib perearsti nimistus olla kuni 2000 inimest, siis seadusemuudatus lubab ühte nimistut paisutada kuni 2400 inimeseni.

Seadusemuudatuse kohaselt võib perearsti nimistus olla kuni 2400 inimest juhul, kui selles nimistus olevatele inimestele osutab üldarstiabi koos perearstiga vähemalt üks arsti kvalifikatsiooniga tervishoiutöötaja. Seni kehtiva seaduse kohaselt on perearsti nimistu suurus 1200 kuni 2000 inimest ja kohalik maavanem võib haigekassa kooskõlastuse korral lubada kõrvalekaldeid sõltuvalt piirkonna eripärast.

«Kui me vaatame nimistute suurust, siis meil on hetkel 32 nimistut üle Eesti, mis on suuremad kui 2400 isikut,» rääkis sotsiaalminister Hanno Pevkur täna riigikogus seadusemuudatust tutvustades. Eesti suurim perearsti nimistu on Saaremaal, kus on 3400 inimest. 3200 inimesega nimistud on Saare- ja Raplamaal.

«Nendes praksistes on praegu tööl ka nn abiarstid, kellel on tegelikult perearsti kvalifikatsioon olemas, nii et teenindamine nendes suurtes nimistutes on korraldatud mõistuspäraselt,» kinnitas sotsiaalminister. Ta lisas, et nende suurte nimistute puhul on üks olulisemaid ja kriitilisemaid punkte see, et inimene peab saama perearsti vastuvõtule ettenähtud aja jooksul. «Kui nimistu läheb liiga suureks, siis võib eeldada, et perearst ei suuda teenindada kõiki inimesi ettenähtud aja jooksul. Ma usun, et nende nimistute puhul ei ole meil otseselt vaja praegu muretseda,» sõnas Pevkur.

Ta lisas, et hetkel on patsientidel vaba õigus valida endale nimistut ja kui nimistute jagunemine peaks toimuma, siis nende nimistute jagunemisel on loomulikult igal patsiendil endal võimalus valida, milline perearst neid teenindama jääb.

Riigikogu liikme Maret Maripuu sõnul arutati sotsiaalkomisjonis, et kui perearstinimistu on seadusest lubatust suurem, siis kuidas reaalsuses nimistu jagunemine toimub, et kas ei teki siis Tallinnas sama olukord, nagu oli mullu, kui koolieelikud kolisid enne kooli nn õigesse piirkonda.

«Eilsel kohtumisel perearstid ütlesid, et nemad seda ohtu ei näe. Ka praegusel hetkel on juba mitmete perearstide puhul perearsti nimistute pungumine toimunud ja alati on perearst oma patsientidega läbi rääkinud ja küsinud, et kas abiarst võiks sobida neile uueks perearstiks,» selgitas Maripuu. Ta lisas, et ka terviseameti peadirektori asetäitja kinnitas eilsel komisjoni koosolekul, et kui on 1-2 inimest üle normi, siis nad jõuga neid mujale suunama ei hakka ja samuti küsitakse inimese enda arvamust, kus ta olla tahab.

Eelnõu kohaselt võib terviseamet haigekassa nõusolekul kinnitada nimistu piirsuuruse alammäärast väiksema nimistu, kui perearsti teeninduspiirkonna kohaliku omavalitsuse üksuses elab alaliselt vähem kui 1200 isikut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles