Viiendik kooliõpilasi ja –töötajaid kannatab allergia all

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann
Tervisekaitseinspektsioon viis Tallinna ja Pärnu koolide õpilaste ja töötajate seas läbi uuringu, millest selgus, et allergikute osakaal koolides ulatub 20 protsendini.

600st küsitlusele vastanud õpilasest 12 protsenti kurtsid hingamishäirete üle, mida nad seostavad õpikeskkonnaga. Neljal lapsel oli diagnoositud astma. Koolis viibides on 30 protsenti õpilastest tundnud silmade ärritust, 21 protsenti  nina-  ja 16  protsenti kurgu ärritust. Kõiki neid ärritusnähte võivad esile kutsuda koolide siseõhus esinevad ained, teatas inspektsioon.

Lisaks küsitlusele uuris inspektsioon ka koolikeskkonda ja leidis mitmeid allergilisi reaktsioone tekitada võivaid tegureid. Levinumateks olid puudulik õhuvahetus, lõhnavad koristusvahendid, parfüüm, dekoratiivtaimed, loomatolm, passiivne suitsetamine, vähene info allergeenide kohta ja eritoidu kättesaadavuse puudumine.

Selgus ka see, et vaid kolm protsenti õpilastest teadis, et allergikutel on koolis võimalik saada eritoitu.

Uuringu põhjal võib järeldada, et koolides tuleks suuremat tähelepanu pöörata ventilatsioonisüsteemidele ja eritoidu kättesaadavuse võimaldamisele. Kooli personal peaks olema paremini informeeritud allergilistest õpilastest ja tõstma peaks nii õpilaste kui õpetajate teadlikkust väliskeskkonnast pärinevatest allergeenidest.

Allergia

Allergia ehk ülitundlikkuse all mõistetakse organismi ebatavalist reageerimist, kas mõnele välisele või organismis sees olevale tegurile (ainele). Inimestel võib esineda ülitundlikkust mõnede ainete suhtes, millega nad on kas kokkupuutunud, sissehinganud või söönud. Neid aineid nimetatakse allergeenideks ning reaktsiooni, mida nad esile kutsuvad, allergiaks.

Allikas: tervisekaitseinspektsioon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles