Sotsiaalministeerium: haigeid tuleb hinnata nende töövõimekuse järgi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Sotsiaalministeerium tahab muuta praegust süsteemi ja hakata kroonilisi haigeid hindama selle järgi, mida nad suudavad, mitte aga nende töövõime kaotuse järgi nagu praegu.


Ministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste tõi patsiendiõiguste päeva puhul korraldatud konverentsil kavandatavatest muutustest kõneldes muu hulgas välja töövõimetussüsteemi ümberkorralduse, millega hakatakse töövõimetuse hindamise asemel hindama inimesi nende töövõimekuse järgi. Sama peaksid tema sõnul hakkama tegema ka tööandjad.

Teiseks peab rehabilitatsioonisüsteem hakkama senisest enam mõjutama tööealiste valmisolekut tööellu astumisel ja seal püsimisel. Oluline on ka krooniliste patsientide «võimestamine», sealhulgas nende eneseabioskuste arendamine iseseisvaks toimetulekuks.

Ministeeriumi kavandatavast muutustest rääkides märkis tervishoiuametnik veel pereõdede rolli olulist suurendamist, mille hulka käib iseseisev vastuvõtt ja kindlate korduvretseptide väljastamine, krooniliste haigete jälgimine, nõustamise eraldi teenuseks muutmine, õendusabi seostamine sotsiaalhoolekandega ja palju muud.

Euroopa Liidu vastavatest fondidest on plaanis küsida toetust esmatasandi tervishoiukeskuste rajamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles