Pereõed saavad juba koolitust retseptide väljastamiseks

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti saavad ka pereõed õiguse retsepte kirjutada.
Varsti saavad ka pereõed õiguse retsepte kirjutada. Foto: Liis Treimann

Kuna peagi saavad pereõed loodetavasti õiguse piiratud kliinilistel juhtudel iseseisvalt ravimeid määrata ja kroonilistele haigetele korduvretsepte välja kirjutada, on pereõdede seltsing alustanud vastavaid koolitusi.


Esimesed 19 pereõde on Tartu Ülikoolist juba vastava tunnistuse kätte saanud ja koolitused jätkuvad. Põhiliselt interneti teel toimuval kursusel saavad pereõed vajalikke lisateadmisi farmakoteraapiast, ravimite koos- ja kõrvaltoimetest, laste, eakate ja rasedate ravist ning paljust muust.

Vinni tervisekeskuse pereõde Riina Sinisoo, kes kõnealuse koolituse juba läbinud, hindas selle väga vajalikuks ja tõhusaks. Õe õigus retsepte väljastada pole tema sõnul maailmas mingi uus nähtus.

Nõmme perearstikeskuse pereõde Irina Tohus rõhutas retseptiõiguse saamisega kaasnevat suurt vastutust. Praegu on selline õigus arstidele lisaks Eestis antud vaid ämmaemandatele, kuid kavas on anda ka pereõdedele.

Tohusa sõnul on sel teel ka palju probleeme. Õdede ettevalmistus on olenevalt sellest, millal nad on kooli lõpetanud, väga erinev. Takistuseks võivad saada ka patsientide vananenud raviskeemid ning kerkida võib usalduse küsimus. «Kas ikka kõik pereõed tahavadki sellist lisatööd ja vastutust?» küsis ta.

Arutuse all on ka pereõe iseseisva vastuvõtu küsimus. Pole saladus, et praegugi võtavad mõned pereõed arsti äraolekul patsiente vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles