Uuring: munade söömist ei pea piirama

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanamunad on aastaga 16,9 protsenti odavnenud.
Kanamunad on aastaga 16,9 protsenti odavnenud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Surrey ülikooli uuringust selgus, et munade tarbimise vähendamisel on vere kolesteroolisisaldusele väike mõju.


Varasemaid munade kohta läbi viidud uurimusi analüüsinud teadlased ütlesid, et levinud arvamus, justkui oleks enam kui kolme muna söömine nädalas tervisele kahjulik, põhineb ajast maas tõenditel, kirjutab

BBC

.

Teadlaste sõnul põhjustab terviseprobleeme palju suurema tõenäosusega küllastatud rasvade tarbimine. Professor Bruce Griffini sõnul on munadel tervislikus toitumises oluline osa, kuna nad on tulvil toitainetest.

Griffini sõnul on vaja muuta levinud valearusaama, mis seob munade tarbimise kõrge kolesterooli ning südamehaigustega. «Küllastatud rasvade kogus meie toidus avaldab verekolesteroolile mõju, mis on mitu korda suurem kui toidust saadaval kolesteroolil.»

Griffini sõnul ei pea inimesed piirama munade söömist - selle asemel peaks neid hoopis julgustama mune sööma. Kui kõrge kolesteroolitase suurendab südamehaiguste riski, siis vaid kolmandik kolesteroolist tuleb tegelikult toidust. Lisaks mõjutavad kolesteroolitaset teised faktorid, nagu suitsetamine, ülekaalulisus ja füüsiline aktiivsus.

Briti südameühing tühistas oma soovituse piirata munade tarbimist 3-le nädalas juba 2007. aastal, kuid 45 protsenti inimestest usub ikka, et rohkem ei ole tervisele hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles