Viigimaa: kõrge kolesterooli puhul on kaks muna nädalas piiriks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Põhja-Eesti Regionaalhaigla Kardioloogiakeskuse juhataja professor Margus Viigimaa sõnul vastab tõele, et tavainimene ei pea lugema, mitu muna nädalas ta sööb, kuid pärilike kolesterooli ainevahetuse probleemidega isikud ei tohiks siiski üle kahe muna nädalas endale lubada.


Briti teadlaste sõnul ei pea inimesed piirama munade söömist - selle asemel peaks neid hoopis julgustama mune sööma. «Tavainimesel see võib olla täitsa tõsi, kuigi seal on ka erinevaid seisukohti, see ei ole kindel seisukoht,» ütles uudist kommenteerides professor Margus Viigimaa.

«Aga kui küsimus on hüperkolesteroleemia patsientides, kellel on haiglaslikult kõrge kolesterool, siis on praegu kõikides juhendmaterjalides sees, et nad ei tohiks süüa üle kahe muna nädalas,» lisas ta.

Viigimaa tõdes, et munades on väga palju väärtuslikke aineid ning tavainimese puhul ei ole kolesterooliga kaasnev oht tõesti suur.

«Paljud inimesed võivad süüa väga palju kolesteroolirikkaid asju ja neil kolesterool üldse ei tõuse. Toidukolesterool on ainult üks kolmandik kolesteroolist, kaks kolmandikku sünteesitakse maksas,» rääkis Viigimaa.

Mõnel inimesel tunneb organism Viigimaa sõnul ära, kui toidust saab kolesterooli liiga palju, ja hakkab ise vähem sünteesima. Kellel on aga pärilikud häired ehk kelle organism ei suuda seda ise kompenseerida, neil tõuseb vere kolesteroolitase kohe, kui toidust saab seda rohkem.

Kui inimesel on kolesterool normist kõrgem, kuid mitte ülikõrge, on Viigimaa sõnul võimalik dieediga katsetada, et aru saada, kui palju tema puhul toitumine kolesteroolitaset mõjutab.

Eestis müüdavad omega-3 rasvhapetega rikastatud kanamunad on Viigimaa kinnitusel küll tavalistest tervislikumad, kuna tõstavad head kolesterooli ja seega on tasakaalustava toimega, kuid kolesterooliprobleemidega inimesed ei tohiks ka neid süüa rohkem kui kaks tükki nädalas.  Küll aga tasub neid süüa tavaliste munade asemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles