Tsahkna: ühtne e-tervise süsteem võimaldaks vanemliku hooleta lapsed varem avastada

Eger Ninn
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed aknal
Lapsed aknal Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna hinnangul on ühtse terviseandmete digitaalse hoiustamise ning jagamise süsteemi peamiseks positiivseks küljeks riigi jaoks just andmete kogumine, mis omakorda võimaldaks edasi arendada teisi sotsiaalseid süsteeme.


Tsahkna tõi näite, et kui iga lapse vanem peab minema oma vastsündinuga mõne päeva möödudes arsti juurde kontrolli ja kui kõik arstid sisestaksid esimesest visiidist saadud andmed ühtsesse digitaalsesse süsteemi, siis võiks see tekitada potentsiaalse võimaluse, kuidas süsteemi kaudu saadetaks märguanne sotsiaaltöötajale juhul, kui mõne lapse kohta andmed ei tule ning laps ei ole pärast sündi tervisekontrolli jõudnud. See aga võimaldaks varem jälile saada lastele, kellel puuduvad hoolitsevad vanemad.

Tsahkna möönis, et riigil on üldiselt andmed ainult nende laste kohta, kellel on normaalsed pered. «Aga meil puuduvad andmed vaesuses elavate laste kohta,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles