ELis avastati mullu 49 uut narkootikumi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: Urmas Luik

Eelmisel aastal avastati Euroopa Liidus 49 uut psühhoaktiivset ainet, teatasid Lissabonis asuv Euroopa narkootikumide ja narkosõltuvuse monitooringukeskus ja Europol.

Tegu on enneolematult suure arvuga (võrdluseks: mullu avastati ELis 41 uut narkootikumi ja üle-eelmisel aastal 24), seisab täna avaldatud pressiteates.

2011. aastal esimest korda leitud narkootikumide seas domineerisid kaks rühma – sünteetilised kannabinoidid (avastati 23 uut ainet) ja sünteetilised katinoidid (avastati 8 uut ainet), mis moodustasid kokku kaks kolmandikku kõigist avastatud psühhoaktiivsetest ainetest. Kõik mullu leitud uued narkootikumid olid sünteetilised.

Europol ja narkootikumide monitooringukeskus teatasid, et uusi narkoaineid avastatakse üle maailma rohkem kui kunagi enne, kuid oma osa selles võib olla ka põhjalikumal eeltööl, mida uute ainete tabamiseks tehakse. Mõned 2011. aastal avastatud psühhoaktiivsetest ainetest leiti aktiivsete otsingute kaudu, sooritades oste internetis «seaduslike narkootikumidega» kauplevatelt lehekülgedelt või sellistele ainetele spetsialiseerunud poodidest, märgitakse pressiteates.

Narkootikumide monitooringukeskuse direktor Woldgang Götz märkis, et uusi narkoaineid turustatakse atraktiivsetes pakendites interneti vahendusel või müüakse ööklubides ja tänavatel. «Olgu need mis iganes päritolu, on lihtne tõsiasi see, et need, kes tarvitavad aina kasvavat hulka pulbreid, tablette ja segusid, teadmata seejuures, mis aineid need sisaldavad ja mis terviseriskid nendega kaasneda võivad, mängivad ohtlikku ruletti,» ütles Götz.

Monitooringukeskuse andmetel on oluliselt kasvanud ka internetis «seaduslike narkootikumidega» kauplevate poodide hulk. Kui 2011. aasta jaanuaris tegutses ELi 26 liikmesriigis 314 netipoodi, kus müüdi vähemalt üht psühhoaktiivset ainet, siis tänavu jaanuaris oli neid juba 690.

2011. aastal läbi viidud Eurobaromeetri uuring näitas, et 15-24 aastastest noortest on «seaduslikke narkootikume» proovinud viis protsenti. Enamasti saadi mõnuaineid sõpradelt või pidudelt ja klubidest, aga ka neile spetsialiseerunud poodidest ja internetist.

Alates Euroopa narkootikumide monitooringukeskuse loomisest 1997. aastal on ELi liikmesriigid sellele teada andnud enam kui 200 uuest narkootilisest ainest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles