Ansip: apteekide asutamise piirang tuleks kaotada

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Peaminister Andrus Ansip ütles riigikogu infotunnis, et ravimite kättesaadavuse suurendamiseks tasub kaaluda apteekide asutamise piirangu kaotamist.

Ansipi hinnangu kohaselt olid apteekide asutamisega seotud korra kehtestamisel lähtekohad omal ajal üllad. Eesmärk oli katta terve Eesti ühtlaselt apteekide võrguga, mida on tema arvates õnnestunud ka saavutada. Samas tunnistas ta, et praegune võrk on fikseeritud ja külmunud olekus.

Ansip möönis samas, et praktiliselt ei ole meie apteekide võrgustik uuele tulijale avatud. Olukorra parandamiseks tuleks ära kaotada asutamispiirang ja avada apteegiturg kõikidele uutele tulijatele. See tähendaks, et apteeke võib piirangu kaotamise läbi tekkida Eestisse palju rohkem.

Praktikas viiks see aga olukorrani, et paljud eksisteerivad apteegid ei pea enam konkurentsile vastu ja ilmselt tuleb need sulgeda. Ansip märkis, et konkurentsi tekitamiseks oleks võimalik anda teatud ravimid müügile kaubandusvõrku, aga ka sellele on väga palju vastuväiteid.

«Teatavasti vajavad jaemüügi ravimid ka spetsialisti nõustamist. Kui neid on võimalik osta ilma igasuguse spetsialisti nõustamiseta suvalisest toidupoest, siis on võimalus märksa suurem, et neid kasutatakse inimese tervist kahjustavalt,» leidis Ansip.

Apteekide asutamine on praegu keelatud linnades, kus on olemasolevaid apteeke rohkem kui üks 3000 elaniku kohta; samuti maapiirkondades vähem kui 1 kilomeetri kaugusele teisest apteegist. Piirangute kehtestamise eesmärgiks 2005. aastal oli tagada apteegiteenuse kättesaadavuse ühtlasem jaotumine tervel Eesti territooriumil, et kindlustada ravimite võrdsem ning parem kättesaadavus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles