Valitsus saatis ravikindlustuse seaduse muudatused riigikokku

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur on veendunud, et riigikogus heakskiitmise korral parandaks seadusemuudatus ravimite kättesaadavust.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur on veendunud, et riigikogus heakskiitmise korral parandaks seadusemuudatus ravimite kättesaadavust. Foto: Toomas Huik.

Valitsus kiitis heaks ravikindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärgiks on parandada ravimite rahalist kättesaadavust ja parandada perearstisüsteemi toimimist.
 

Eelnõuga kaotatakse 12,79 euro suurune ravimihüvitise maksimaalmäär 50-protsendilise soodustusega ravimite puhul.

Haigekassa poolt tasumisele kuuluv summa arvutatakse edaspidi kõigi soodusravimite puhul ühtemoodi omaosaluse alusmäära ja piirhinna või hinnakokkuleppes sätestatud hinna vahest. Patsientide omaosalus 50-protsendilise soodustusega ravimite ostmisel väheneb umbes 22 protsendi võrra keskmise retsepti maksumuse kohta.

Ravimihüvitise maksimaalmäära kaotamine toob Eesti Haigekassale lisakulu kuni 771 000 eurot. Kuna ravimite piirhinnad ja hinnakokkulepete hinnad on 2011. aastal oluliselt alanenud, võib eeldada väiksemat lisakulu.

Samuti on eelnõu eesmärgiks tõhustada perearstisüsteemi toimimist, kinnitades krooniliste haigustega patsientide jälgimise perearstide tavapärase töö osaks. Eelnõu kohaselt ei võimaldata kindlustatud isikul, kellel on krooniline haigus, pöörduda eriarsti vastuvõtule ilma perearsti saatekirjata. Muudatus suurendab esmatasandi arstiabi keskset rolli ja tagab patsientide eesmärgistatud liikumise tervishoiusüsteemis ning vähendab eriarstide koormust. Eriarstiabi osutajal on jätkuvalt õigus patsient korduvvisiidile kutsuda ilma perearsti saatekirja.

Kindlustatud isikute, kellel on krooniline haigus, otsepöördumiste kaotamisel hoitakse kokku vähemalt 100 000 eurot aastas ja maksimaalselt 1,5 miljonit eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles