ITKst saab Euroopa sünnitusabi ja günekoloogia kongressi õppebaas

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ferenc Szirko.
Ferenc Szirko. Foto: Liis Treimann

9.-12. maini toimuvad Ida-Tallinna keskhaiglas (ITK) Euroopa sünnitusabi ja günekoloogia 22. kongressi raames ultrahelidiagnostika praktilised kursused. Lisaks juhtivatele välisriikide tippspetsialistidele viivad neid läbi paljud tunnustatud Eesti günekoloogid.


ITK naistekliiniku perinataalosakonna juhataja Ferenc Szirko sõnul on ultrahelidiagnostika viimase aastakümne vältel muutunud asendamatuks uuringumeetodiks nii sünnitusabis kui ka günekoloogias.

«Uurimused kinnitavad, et siseelundite nägemine annab palju täpsemat informatsiooni kui nende katsumine. Tulevase ema tervist saab kontrollida nii teda küsitledes kui ka uuringuid tehes. Kahekõne oluliseks vahendiks tulevase lapse tervise hindamisel on ultraheliaparaat,» lausus Szirko.

Raseduse esimeses kolmandikus hinnatakse uuringu abil loote kromosomihaiguste riski ja teises kolmandikus uuritakse arengurikkeid. Riskiraseduse viimases kolmandikus on asendamatud ema ja loote vereringeuuringud, mida tehakse samuti ultraheliaparaadi abil. Vereringenäitajate hindamine lubab valida optimaalse sünnitusaja ja -viisi.

Ultrahelidiagnostika günekoloogias võimaldab aga suure täpsusega eristada healoomulised kasvajad pahaloomulistest, emakasisest rasedust emakavälisest.

Szirko sõnul ei valitud nii suure kongressi üheks õpibaasiks ITK keskhaigla naistekliinikut juhuslikult. Naistenõuandla iga kabinet on varustatud ultraheliaparaadiga, võimaldades oluliselt kiirendada haiguste diagnostikat, sest nii pole tarvis uuringuks eraldi aega kinni panna.

Emadusnõuandla ja sünnituseelne osakond on varustatud kõige moodsamate ultraheliaparaatidega, nende loodud kolmemõõtmeline kuvand on elutruu nii värvi kui ka detailide poolest.

Nädala lõpuni toimuvaid õppusi viivad läbi üle maailma tuntud spetsialistid, sealhulgas üks ultrahelidiagnostika eestvedajatest, Rotterdami Ülikooli professor Yuri Vladimiroff.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles