Veebist saab vaadata, millist õietolmu on õhus kõige rohkem

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kenad kaseurvad: paraku kiusab nende õietolm allergikuid.
Kenad kaseurvad: paraku kiusab nende õietolm allergikuid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Puude ja taimede õitsemise ajal sisaldab välisõhk tavapärasest enam õietolmu, mis võib põhjustada vaevusi tundlikele inimestele. Õhuseireveebis saab igapäevaselt jälgida õietolmu taset viies asulas: Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Pärnus ja Jõhvis.


Eesti Keskkonnauuringute Keskus (EKUK) koostöös Eesti Allergialiiduga alustas eelmisel aastal keskkonnainvesteeringute keskuse toetusel katseprojektiga, mille käigus mõõdeti õietolmu hulka õhus Tallinnas. Tänaseks on projekti haaratud lisaks neli linna, kus toimub õietolmu seire. Tulemusi mõõdetakse iga päev ning need on kõigile kättesaadavad EKUK õhuseire veebis.

«Oleme projektile saanud positiivset tagasisidet, paljudele inimestele on õietolmu info väga oluline – selle järgi ajastatakse isegi oma reisiplaane,» kommenteeris EKUK keskkonnakeemia spetsialist Epp Volkov.

Astmaatikutele ja allergikutele on oluline võimalusel vältida vaevusi põhjustavaid tegureid. Igapäevased andmed õietolmu kontsentratsiooni kohta välisõhus on oluliseks infoks allergikutele.

Õietolm on välisõhus leiduv allergeen, mis tungib koos sissehingatava õhuga bronhidesse ning põhjustab õietolmule tundlike inimeste seas allergilisi vaevusi, sh astmat ja heinapalavikku. Kevadest sügiseni, puude ja taimede õitsemise aegu, on erinevate õietolmude kontsentratsioonid õhus kõrged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles