Peavalu üle kurdetakse arsti juures kõige sagedamini

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taru Ülikooli kliinikumi närvikliiniku neuroloog ja Eesti Peavalu Seltsi president dr Mark Braschinsky.
Taru Ülikooli kliinikumi närvikliiniku neuroloog ja Eesti Peavalu Seltsi president dr Mark Braschinsky. Foto: Eesti Peavalu Selts

Kroonilise peavalu all kannatab 58 000 eestimaalast. Esmaspäeval algaval peavalu nädalal juhib Eesti Peavalu Selts tähelepanu sellele, et peavalu on sage kaebus, mida inimestel endal on kerge valesti ravida.


«Väga sageli ravitakse peavalu, kuid inimene ise ei teagi, milline peavaludest teda vaevab,» juhib tõsisele probleemile tähelepanu Taru Ülikooli kliinikumi närvikliiniku neuroloog ja Eesti Peavalu Seltsi president dr Mark Braschinsky.

Peavalu, sealhulgas pingetüüpi peavalu ja migreen, on kõige levinumad kaebused arsti juures. Migreen on enimlevinud närvihaigus maailmas. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel valutas eelmisel aastal pea 50-75 protsenti täiskasvanud elanikest . Igal kümnendal inimesel esines migreen. Paljude jaoks on peavalu krooniline haigus: 1,7-4 protsenti inimestest
valutas pea viieteistkümnel või enamal päeval kuus.

Oluline on ära tunda peavalu liik

Pingetüüpi peavalu on levinuim peavalu vorm, mida erineva peavaluhoogude sagedusega esineb umbes 80 protsendil kõigil inimestest. Migreeni all kannatab umbes 15 protsenti naistest ja kaheksa protsenti meestest.

«Mõne peavalu tüübi ravi ei aita teistsuguse tüübi puhul – näiteks migreeni vastu on olemas vaid migreeni jaoks mõeldud ravimid,» ütles Mark Braschinsky. «Lisaks on retseptiga ja ilma saadaval valuvaigistid, mis peavalu raviks üldse ei sobi,» lisas tohter.

Võttes aluseks WHO vastavad näitajad, siis esines peavalu eelmisel aastal enam kui poolel eestimaalastel. Migreen esines igal kümnendal eestimaalasel ja kroonilist peavalu, mille korral pea valutab viieteistkümnel või enamal päeval kuus, esines 58 000 inimesel kuus. Peavalu selts avas uuendatud teemalehe, kus inimesed leiavad infot haiguse kohta ja saavad neuroloogidelt nõu küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles