HIV-kiirtestimisel osutus 422 testitust HIV-positiivseks 16 inimest

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIVi kiirtestimine Narvas ja Maardus.
HIVi kiirtestimine Narvas ja Maardus. Foto: EHPV

Eesti HIV-positiivsete Võrgustik koostöös Tervise Arengu Instituudi ja AIDS Healthcare Foundationiga korraldasid möödunud laupäeval ja pühapäeval ülemaailmse AIDSi ohvrite mälestuspäeva puhul HIV-kiirtestimise Narvas ja Maardus, kus osutus HIV-positiivseks 16 inimest testitud 422st.

Lisaks testimisele oli võimalik osa saada meeleolukast kontsertprogrammist. Laiali jagati 5000 kondoomi ja 2500 HIV-testimise teemalist infovoldikut. AIDSi ohvrite mälestamiseks istutati puid, süüdati küünlad ning lasti lendu valgeid õhupalle.

Narvas jõuti kahe päeva jooksul testida 306 inimest ning avastati 8 uut HI-viiruse kandjat. Maardus testiti pühapäeval 116 inimest, kellest 8 osutusid viirusekandjaks.

Eesti HIV-positiivsete võrgustiku juhi Igor Sobolevi sõnul on hetkel ülioluline testida inimesi HIV-epideemiast enim puudutatud piirkondades – Harjumaal ning Ida-Virumaal.

«Esmast tähelepanu peaks pöörama eelpool mainitud piirkondades elavatele riskigruppidele: narkootikumide tarbijad, meestega seksivatele meestele ning prostitutsiooni kaasatud isikutele,» lisas Sobolev.

Igapäevaselt saavad Maardu ja Narva elanikud end testida oma perearsti juures, Narvas lisaks ka Narva haiglas asuvas HIVi nõustamis- ja testimiskabinetis ning alla 24-aastaased ka Narva noorte nõustamiskabinetis.

Eesti HIV-positiivsete võrgustiku vabatahtlik Anastassia Peterson paneb kõigile südamele kasutada alati kondoomi, kui sa polda veendunud oma partneri negatiivses HIV staatuses. Tuleks ola teadlik, mis asi on HIV ja kuidas see levib, teada oma HIV-staatust ning suhtuda toetavalt HIVi põdevatesse inimestesse. «Just sel moel saame peatada Eestis leviva HIV-epideemia,» on Peterson veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles