Uuring: maapähkliallergiast saab vabaneda

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapähklid.
Maapähklid. Foto: Margus Ansu

Cambridge'i Addenbrooke'i haigla arstide läbi viidud eksperimendist selgus, et maapähkliallergiast võib lahti saada, kui suurendada samm-sammult taluvust maapähkli suhtes.


Arstid andsid neljale maapähkliallergiaga lapsele kuue kuu jooksul pidevalt väikeses koguses allergiat tekitavate pähklite jahu, et organism nendega ära harjuks. Lõpuks sõid lapsed 5 pähklit päevas, kirjutab

BBC

.


Kuigi teadlaste sõnul oleks nüüd vaja pikemaaegset uuringut, et tulemusi kinnitada, on tegemist esmakordse juhtumiga, kus toiduallergiast sellisel moel lahti saadi.

Maapähkliallergia all kannatab iga 50. Suurbritannia noor ning tavaliselt põhjustab see hingamisraskusi. Kõige hullem, mis võib juhtuda, on aga eluohtlik anafülaktiline šokk.

Cambridge'i meeskond alustas uuringut, andes lastele igapäevaselt vaid 5 milligrammi maapähklijahu. Uuringu lõpuks said nad juba 800 milligrammi, mis on võrdne viie maapähkliga.

Uuringu juhtivautor dr. Andy Clark ütles, et tegemist pole püsiva raviga, kuid nii kaua kui allergik võtab igapäevase annuse, säilitab tema organism ka maapähklitaluvust.

Järgmisena uurivad teadlased sama asja juba 18 lapse peal ning usuvad, et meetod peaks töötama ka täiskasvanute puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles