Soome ja Eesti unemeditsiiniõed rääkisid unest nii ööl kui päeval

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uneseminaril.
Uneseminaril. Foto: arhiiv

Lõppenud nädalavahetusel Võru-Kubijal toimunud esimesel Soome ja Eesti unemeditsiini õdede ühisseminaril tõdeti vajadust õdede sellealase pädevuse tõstmiseks.


Tegu oli esimese sellelaadse seminariga, kus kokku said õed ja tehnikud, kes töötavad unemeditsiinis. Unemeditsiin on Eestis suhteliselt uus, kuid järjest enam populaarsust koguv meditsiiniharu. Selles vallas töötavad õed aga vajavad põhjalikku õpet ja kogemust, et keerukad uneuuringud ja patsiendi aitamine igati õnnestuks.

Kõneldi kronobioloogilistest sündmustest une ajal, mis toimuvad unehäirete korral ja paljust muust unega seonduvast. Ühiselt oldi arvamusel, et on vaja tõsta õdede uneuuringute ja CPAP-ravi pädevust, milleks ka Eestis juba algust tehakse.

Arutelu toimus ööpäev läbi, sest tegemist oli ju uneuuringutega. Hommikul oli võimalus läbi vaadata öötundidel tehtud uuringud kogenud uneõdede käe all, milleks kulus mitmeid tunde.

Uni moodustab meie ööpäevast ligi kolmandiku ja seni on arvatud, et une ajal me puhkame ja taastame energiat. Tegelikkuses aga algavad viited mitmete raskete haiguste nagu näiteks hüpertensioon, müokardi infarkt, insult, suhkurdiabeet tekkele just une ajal.

Samuti viib väljapuhkamatus mitmete sotsiaalsete ja perekondlike probleemide tekkeni. Olgu neiks siis norskamisest tingitud pereprobleemid või kroonilisest väljapuhkamatusest põhjustatud päeva aja suvalises kohas tukkumisest raskete liiklus- ja tööõnnetuste põhjustamine.

Seminaril osales üle 50 unemeditsiinis töötava õe Soomest ja kõik õed viiest Eesti unemeditsiiniga seotud keskusest. Seminari korraldas Eesti Unehoiuõdede Liit koostöös Eesti Unemeditsiini Seltsi ja Mae Pindmaa Unekliinikuga.

Rahvusvaheliselt on tuntust kogunud ka Eesti unemeditsiiniarstid, nimelt toimub 16.-12. septembrini 2014. Tallinnas Euroopa Unemeditsiini Seltsi kongress, mis toob Tallinnasse ligi 2500 spetsialisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles