Veini tasub juua koos veega

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: arhiiv

Suveõhtutel meeldib paljudel klaasikest veini nautida, kuid igaüks ei taha selle juurde rasvast juustu näksida. Hoopis tervislikum on nautida veini koos veega, õpetab Jaanus Lember firmast Aariber.


«Vein oma olemuselt on happeline jook ja võib seetõttu tühja kõhu peale juues põhjustada tõsiseid maovaevusi, kuna olukord kõhus läheb koos maomahlaga liialt happeliseks,» hoiatab Lember.

Tegelikult on võimalik ka täiesti rahulikult ilma suurema söömiseta tervislikult veini nautida. Lõunamaades on näiteks levinud veini joomine koos veega ja vahel odavamate veinide puhul lausa segatuna veega. Ka antiikautorite kirjatükkidest võib lugeda, et ainult barbarid ja matsid jõid veini ilma seda eelnevalt veega lahjendamata.

«Ka Eestis võiks selline harjumus tõsisemalt kanda kinnitada, kuna väheneks veini happelisuse mõju ja ühtlasi langeks alkoholi konsentratsioon. Eriti olulised oleksid need harjumused veini joomisel ilma tõsisema sööminguta. Sobilikud on kõik laua- ja allikaveed, kuid eriti hästi sobib selliseks puhuks looduslikult aluseline mineraalvesi. Levinud on ka veini segamine gaseeritud veega, mille tulemusel tekib vähese alkoholisisaldusega jook, mida tuntakse kui pritserit. Aga see on juba omaette põnev kokteil,» rääkis Lember.

Ta lisas, et siiski on veini joomine koos aluselise mineraalveega oluliselt paremini tasakaalustatud, kuna happeline vein saab neutraliseeritud aluselise veega.

Üldiselt ei kuulu alkohol tervisliku toitumise juurde. Siiski on teadlased leidnud punasel veinil väikestes kogustes tarbides tervistavaid omadusi - näiteks hoiab punane vein ära südame ja veresoonkonna haigusi ning vähendab infarkti kordumise tõenäosust. Seega - proovige julgelt veini segatult veega või jooge vett kõrvale.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles