Solarises saab sclerosis multiplex'i haige tundeid kogeda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sclerosis multiplex ühingu president Pille-Katrin Levin.
Sclerosis multiplex ühingu president Pille-Katrin Levin. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eesti Sclerosis Multiplexi Ühingute Liit kutsub täna kõiki osalema SM päevale pühendatud tegevustest, mis leiavad aset Solarise Estonia-poolse ukse juures asuvas telgis.


Kõikidel soovijatel on võimalik proovida SM-sümptomite simulatsioonimänge, osaleda viktoriin-loteriis ning õppida rohkem haiguse kohta.

Simulatsioonide iga tegevus iseloomustab sclerosis multiplex' isümptomit või sümptomeid:

  • märgi viskamine kinnise silmaga - nägemishäirete simuleerimine;
  • paksude kummikinnastega särginööpide kinnitamine - tundlikkushäired;
  • ujumislestades kõndimine, kui jalgade ümber on raskusvööd ning ühes jalas kontsaking - tasakaalu-, tundlikkus- ja koordinatsioonihäired ning lihastoonuse langus;
  • spetsiaalsete «purjus» prillidega kingapaelte sidumine, kui jalgade ümber on raskusvööd - tasakaalu- ja koordinatsioonihäired.

Solarise keskuse teisel korrusel on avatud rahvusvaheline fotonäitus «Surve all», mis sündis European Multiple Sclerosis Plaform korraldatud küsitluse MS Barometer tulemuste paremaks tutvustamiseks avalikkusele ning näitamaks, kuidas inimeste võimalused raviks ja võrdseks kohtlemiseks riigiti erinevad.

Näitusel on üleval 37 fotot, mis kujutavad SM patsiente 12 erinevast Euroopa riigist (sh ka Eestist) oma igapäevastes toimingutes. Projekti fotograafideks on auhinnatud tippspetsialistid: Walter Astrada, Maximiliano Braun, Fernando Moleres, Lurdes R. Basolí ja Carlos Spottorno.

Rahvusvaheline SM Päev (World MS Day) on algatus, millele pani aluse Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) 2009.aastal. Sel päeval toimuvad ettevõtmised ja üritused üle kogu maailma rohkem kui 75 linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles