Seadusemuudatus peaks ravimid odavamaks muutma

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tablett.
Tablett. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Riigikogus arutluse all oleva eelnõu kohaselt kaotatakse ära senine 12,79 euro suurune ravimihüvitise maksimaalmäär 50-protsendilise soodustusega ravimite puhul.

Haigekassa poolt tasumisele kuuluv summa arvutatakse edaspidi kõigi soodusravimite puhul ühtviisi omaosaluse alusmäära ja piirhinna või hinnakokkuleppes sätestatud hinna vahest, teatas sotsiaalministeerium.

Esmalt odavnevad ravimid selliste patsientide jaoks, kes mingil põhjusel ei saa kasutada odavamat analoogse toimega ravimit või ei mahu kitsendatud patsientide sihtrühma piiresse, kelle jaoks on ravimil kõrgem (75/90 või 100-protsendine) soodusmäär. Samuti odavnevad mõned sellised ravimid, millel ei olegi suuremat soodusmäära kui 50 protsenti.

Praeguste arvutuste kohaselt väheneb inimeste omaosalus 50-protsendilise soodustusega ravimite ostmisel umbes neljandiku võrra keskmise retsepti maksumuse kohta. Näiteks kui mõne ravimi kahe kuu ravi maksab praegu koos ravimihüvitise maksimaalmääraga patsiendile 42 eurot, siis ilma ravimihüvitise maksimaalmäärata maksab see patsiendile 29 eurot.

50-protsendilise soodustusega ravimite retseptid moodustavad kõigist retseptidest ligi poole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles