Uimastiuuring: hüppeliselt on kasvanud noorte nuusutajate hulk

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

2011. aasta rahvusvahelise koolinoorte uimastitarvitamise Eesti uuringu tulemused näitavad, et nelja aasta jooksul on Eesti noorte seas hüppeliselt kasvanud inhalantide – sissehingatavate lahustite, lakkide, bensiini, liimide ja gaaside – tarvitamine.


Kui 2007. aastal oli selliseid noori üheksa protsenti, siis 2011. aastal aga 15 protsenti (Euroopas keskmiselt üheksa protsenti). Naaberriigis Lätis oli inhalantidega katsetajaid aga veelgi rohkem (23 protsenti), Leedus seevastu oluliselt vähem (seitse protsenti).

Enamiku uimastite esmatarbijate vanus jäi suurema osa ainete puhul vanusevahemikku 14–15 eluaastat. Inhalantide tarvitamist oli alustatud aga vanusevahemikus 13–14 eluaastat. Vanusevahemikus 13–14 eluaastat oli inhalante tarvitanud kokku 53 protsenti noortest. Kõige sagedamalt prooviti uimastitest esimest korda alla 12-aastasena just inhalante ning rahusteid/uinuteid.

Inhalante proovis esimest korda alla 12-aastasena 19 protsenti ja rahusteid/uinuteid vastavalt 16 prostenit nende ainete tarvitajatest. Võrreldes 2007. aastaga on inhalantide esmaproovimine nihkunud varasemasse ikka.

Alates 1995. aastast iga nelja aasta järel läbiviidav uuring The European School Survey on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) annab ülevaate Euroopa riikide 15-16-aastaste kooliõpilaste alkoholi, tubaka ja illegaalsete uimasite tarvitamisest. Eesti uuringus osales 4736 8. ja 9. klasside õpilast.

Eesti uuringu raporti leiad siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles