Inglise koolilapsi hakatakse gripi vastu vaktsineerima

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti valitsust nõustavad eksperdid soovitavad  vaktsineerida gripi vastu kõiki koolilapsi, et nad ei levitaks haigust oma peredes.

2014. aasta sügisest algava uue vaktsineerimiskava kohaselt on plaanis kasutama hakata nina kaudu manustatavat Fluenzi vaktsiini, kirjutab Telegraph. Koolilapsi alates viiendast eluaastast hakatakse vaktsineerima igal aastal. Praegu vaktsineeritakse vaid krooniliselt haigeid lapsi hooajalise gripi vastu.

Valitsusele selle ettepaneku teinud sõltumatud eksperdid usuvad, et see aitab päästa elusid ning peatada gripi levikut elanikkonna seas.

Mullu nõudsid vanemad gripivaktsiini oma lastele, kui paljud neist haigestusid seagrippi, kuid neile öeldi, et vaktsiininappuse tõttu seda ei saa.

Eelmisel aastal ilmunud uuringu kohaselt aitaks tervete laste vaktsineerimine vältida kaheksat haigusjuhtu kümnest.
Astra Zeneca uus vaktsiin sai kasutusloa detsembris ja toimib kolme gripitüve vastu. See on tehtud muna baasil ega sobi seetõttu lastele, kes on tugevalt allergilised. Seda antakse kaks doosi neljanädalaste vahedega ning sel on kõrvaltoimed nagu peavalu, isukaotus, palavik ja lihasvalu.

Praegu saavad briti koolilapsed juba 12 süsti erinevate haiguste vastu. Kõiki hooajalise gripi vaktsiine tuleb igal aastal uuendada, et see toimiks kolme kõige levinuma haigustüve vastu.

Rasedad lisati vaktsineerimiskavva 2010. aastal, pärast seda, kui paljud neist haigestusid seagrippi.
Üle 65-aastaseid inimesi, kroonilisi haigeid, hooldekodu elanikke ja nende põetajaid vaktsineeritakse gripi vastu igal aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles