Tubakavaba päeva ümarlaud soovitab tubaka tarbimist piirata

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pood. Pilt on illustratiivne.
Pood. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tubaka- ja alkoholikahjude vähendamise koda saatis tubakavaba päeva puhul toimunud ümarlaua arutelu tulemused ja ettepanekud riigikogule menetlemiseks.


Ümarlaual osalenud tervist edendavate organisatsioonide esindajad leidsid, et suurimateks tubakatarbimisega seotud probleemideks Eestis on tubakatoodete piiramatu kättesaadavus, alaealiste jätkuv tubakatarbimine ning vähesed võimalused ennetus- ja teavitustöödeks.

Koja juhatuse esimehe Andrus Lipandi sõnul õhutatakse riigikogu leidma lahendusi tubakatarbimise vähendamiseks, et soodustada ühiskondlike hoiakute muutmist. «Tubakatooted on ainus legaalne kaup, mille pakendile on kirjutatud, et see võib olla surmav – ometigi on tubakatooted Eestis laiatarbekaubaks ning selle kättesaadavus ei ole tõhusalt reguleeritud,» ütles ta.

Riigikogule saadetud pöördumine sisaldab tubakaseaduse muutmise ja täiendamise ettepanekuid, sh müügiala ning tubakatoodete väljapaneku piiramise nõuet ning suitsetamist lubavate alade kaotamist.

Lisaks rõhutati riigikogu saadikule edastatud pöördumises, et ühiskondlike hoiakute muutmise ning tubakatarbimise ennetus- ja selgitustöö tarvis on vaja kohendada tubakavastaste tegevuste toetuste määramise korda, et vähendada tubakatarbijate arvu Eestis ning soodustada tervislikumat elukeskkonda.

Ettepanekute koostamisel osalesid tubaka- ja alkoholikahjude vähendamise koda, vähiliit, MTÜ Tubakavaba Eesti, tervise fond, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool, Tervise Arengu Instituut, politsei- ja piirivalveamet.

Rahvusvahelise tubakavaba päeva ümarlaud toimus Euroopa Komisjoni sotsiaalkampaania «Eks-suitsetajad on peatamatud» raames, mille eesmärk on julgustada suitsetajaid tubakatarbimisest loobuma ning pakkuda neile praktilist motiveerivat abi. Kampaania raames on loodud ka tasuta veebipõhine tugiprogramm iCoach, mis analüüsib kasutaja esitatud andmete põhjal tema suitsetamisharjumusi ning pakub individuaalseid nõuandeid suitsetamise vähendamiseks ja seejärel loobumiseks.

Programmi on võimalik kasutada kõigis Euroopa Liidu keeltes, sh eesti keeles. Varasematest suitsetamisvastastest kampaaniatest erinevalt rõhutab see tubakavaba elu positiivseid külgi nagu tugevam tervis, paremad sotsiaalsed suhted, rohkem raha ja parem elukvaliteet.

Üle Euroopa on iCoaciga 10 kuu jooksul liitunud ligi 174 000 inimest ning enam kui 30 protsenti nendest on suitsetamisest täielikult juba loobunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles