Lõpupidude eel korraldavad alkoholi vastu võitlejad foorumi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored tarvitavad liiga palju alkoholi.
Noored tarvitavad liiga palju alkoholi. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Erinevaid rahva tervisega tegelevaid organisatsioone koondav Eesti tubaka ja alkoholi kahjude vähendamise koda (ETAK) korraldab neljapäeval, 7. juunil kell 13 koolilõpupidude, jaanipäeva ja suvemelu eel foorumi.


Alkoholi tarvitamise vähendamist käsitlev foorum toimub koostöös politsei- ja piirivalveameti, maanteeameti ja noorteühenduste liidu esindajatega.

«Oleme astumas perioodi, kus noored lõpetavad erinevaid kooliastmeid, valmistutakse jaanipäevaks ja suvevaheajaks. Varasemad aastad on näidanud, et lisaks rohkele rõõmule, mida suvi endaga kaasa toob, peame arvestama ka traagiliste sündmustega, mis meie seast inimesi ära viivad.

Sageli on ohvriteks just noored ning väga tihti on oluliseks riskiteguriks alkoholi tarvitamine. Tahame koos arutada, mida teha, et neid õnnetusi ennetada,» selgitas ETAK juhatuse liige ja karskusliidu esimees Lauri Beekmann.

Sissejuhatavad ja teemat tõstatavad ettekanded peavad politsei- ja riirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna juhtivspetsialist Pille Luiga, maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg ja noorteühenduste liidu juhatuse esimees Mailis Ostra.

Koolinoorte alkoholiennetusliku ISE mängu meeskond Nipernaadi Uhtna Põhikoolist jagab infot, mida nemad oma koolikaaslaste seas alkoholiprobleemi põhjuste ja võimalike lahenduste kohta välja uurinud.

«Peamiseks probleemiks on alkoholi liiga kerge kättesaadavus alaealistele ning siinkohal on võtmeroll täiskasvanutel - eelkõige perekonnal ja täiskasvanud sõpradel, aga ka koolipersonalil. Olukord, kus alaealistel lubatakse tarbida nõndanimetatud lahjemat alkoholi või väidetavalt turvalises keskkonnas, ei ole mitte ainult taunitav, vaid ka seadusevastane,» ütles Pille Luiga.

«Noored on riigi jätkusuutlikkuse seemned, seega on riigil konkreetne kohustus kaitsta ja hoolitseda neid selliste kahjustavate mõjude eest, mida vanemad ei saa teha,» lisas Tallinna tervishoiu kõrgkooli õppejõud Andrus Lipand.

Foorumi teises osas toimub paneeldiskussioon koos kodanikuühiskonna organisatsioonide esindajate ning riigikogu erakondade esindajatega. Diskussiooni modereerib arst Anu Kasmel.

ETAK-i liikmeteks on arstide liit, karskusliit AVE, kopsuliit, lastekaitse liit, perearstide selts, psühhiaatrite selts, tervisedenduse ühing, vähiliit, MTÜ Salutáre, MTÜ Tubakavaba Eesti.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles