Keskerakond teeb ettepaneku piirata energiajookide tarbimist

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid. Foto on illustreeriv.
Energiajoogid. Foto on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits.

Keskerakonna fraktsioon esitab täna riigikogule otsuse eelnõu, millega tehakse valitsusele ettepanek töötada välja tegevuskava lastele ja noortele energiajookide reklaami ja müügi vähendamiseks ning laste ja noorukite terviseteadlikkuse tõstmiseks.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimehe Yana Toomi väitel pole praegu tasakaalus energiajookide positiivne reklaam ning informatsioon, kuidas võib toode mõjutada laste ja noorte käitumist.

Toomi sõnul on energiajookide peamiseks tarbijagrupiks Eestis saamas noored ning ka lapsed, kelle jaoks on energiajook muutunud sama tavaliseks kui limonaad.

«Mitmed eksperdid peavad aga neid lastele lausa ohtlikuks, sest laste närvisüsteem ei ole veel piisavalt arenenud,» väitis Toom. «Energiajoogi mõju avaldub kehakaalu kilogrammi kohta – mida väiksem on kaal, seda suuremat mõju avaldavad energiajoogis sisalduvad organismi virgutavad ained.»

Toom lisas, et Eesti arstidki on seisukohal, et energiajookide müüki tuleks piirata. Negatiivse mõju tõttu lastele ja noortele on energiajookide müük Toomi väitel lastele keelatud Prantsusmaal, Iirimaal, Rootsis ja Taanis.

«Norras võib energiajooke müüa vaid apteekides ning Soome on kehtestanud korra, kus energiajoogi pakend on erimärgistusega,» lisas Toom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles