Andres Kork: arstid lahkuvad kindlustunde puudumise pärast

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kork.
Andres Kork. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Meditsiiniuudiste korraldatud arstide Eestist lahkumist puudutaval konverentsil tõi arstide liidu president Andres Kork peamiste põhjustena välja liig suure töökoormuse ja madala palga kõrval ka kindlustunde puudumise.


«Tervishoiu kohta kostab avalikkuses järjest rohkem demagoogiat ja desinformatsiooni. Vajalikud muudatused on peatunud. Arsti tegelikku tööaega ja koormust ei näita ükski
ametlik statistika. Siiajääjad on saanud enda õlgadele ka Eestist lahkunute töö,» loetles Kork puudujääke.

Ta lisas, et ületunnitööd varjatakse käsunduslepingute ja nõndanimetatud «tüki valvetega» või siis näidatakse graafikus lihtsalt tegelikust vähem töötunde. «Arstide liit peab koormuspiiride kehtestamist üheks lähiaja olulisimaks ülesandeks,» sõnas ta.

«Noorarstid lahkuvad seepärast, et ei leia töökohta keskustes ja kohad üldhaiglates on tuleviku mõttes ebakindlad. Vanemad arstid ei usu jälle majanduse paranemisesse ja soovivad teenida välja Soome pensioni, et vanaduses vaesusest pääseda,» rääkis Kork.

Kork tõi drastilise näitena Rakvere Haigla, kus töötab praegu 46 arsti, neist 20 on kohalikud ja 26 (57 protsenti) on külalisarstid. Kohalikest tohtritest on 7 juba pensionieas ja kui nii edasi läheb, siis on 10 aasta pärast tööeas veel 6 arsti.

Lisaks pole haigla sünnitusosakonna juures alaliselt ühtegi lastearsti. Oma vabadel päevadel käivad lapsi vaatamas üks arst Tartust ja teine Paidest. Perearst töötab aga 1 nädala Eestis ja 3 nädalat Soomes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles