Teadlane: energiajook ei anna energiat

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogi reklaamiga auto.
Energiajoogi reklaamiga auto. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi direktor, toiduteaduse õppetooli juhataja Raivo Voki sõnul tähendaks energiajoogi nimetus nagu seda, et see annab energiat, kuid tegelikult vabastab see organismis energiat.

«Tähendab, kui organismis on toitu, siis sellest energia paremaks vabastamiseks ongi energiajook nagu mõeldud,» vahendab ERR uudised Raivo Voki intervjuud ETV saates «Terevisioon».

«Kofeiin on tegelikult ju nendes taimedes - matepuu lehtedes, guaranas - [---] tegelikult ikkagi putukamürk, hoiab ära putukaid sellelt taimelt. Noh, aga meie leiame, et võiks seda kasutada hoopiski enda ergutamiseks,» rääkis Vokk.

Ta lisas, et neil jookidel on oma sihtgrupp ja selleks ei ole sugugi mitte lapsed, sest bioaktiivsete ühendite koostoime võib olla ettearvamatu, ning kuna energiajoogid mõjuvad ka näiteks südamelihasele, südame tööle, vererõhule jne, siis laste puhul tuleks neist kindlasti hoiduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles