TAI: metadooni lekkimine meie keskustest ei ole kuidagi tõestatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aljona Kurbatova.
Aljona Kurbatova. Foto: Postimees

Tervise Arengu Instituudi esindaja sõnul on narkomaanidele metadoon-asendusiravi pakkuvate keskuste teenuse osutamises esinenud korralduslikke probleeme, aga neil ei ole alust arvata, et metadoon lekiks tänavatele läbi nende keskuste.

Tänases Postimehe artiklis viidati taas kord probleemile, et narkomaanid kasutavad narkootikume ja võõrutusnähtude raviks mõeldud metadooni segamini, seega peab see narkoravikeskustest kuidagi välja lekkima.

Kurbatova ütles, et eelmise aasta kevadel viisid terviseamet ja ravimiamet läbi ühise järelevalve menetluse, milles nad inspekteerisid kõiki neid asutusi, kes pakuvad metadoon-asendusravi teenust. Ravimi käitlemisel ei leitud midagi sellist, mis viitaks sellele, et ravim võiks lekkida. Kahele asutusele küll ettekirjutused tehti.

«Valdavalt oli probleemiks mittenõuetekohane dokumentide vormistamine, ravikaartide mittetäitmine ehk need olid teenuse korralduslikud rikkumised,» rääkis Kurbatova.

Nendest rikkumistest lähtuvalt töötab Tervise Arengu Instituut praegu ka välja uut kohustuslikku ravijuhist, mis kirjeldab põhjalikumalt raviprotseduuri, sealhulgas ka neid kriteeriume, mille alusel ravimit koju kaasa antakse.

«Kuna tegemist on ravimiga, siis doos oleneb sellest, milline on inimese tervislik seisund ja mis on tema ravimi vajadus. Sinna ei saa tõmmata väga selget piiri, et üle saja milligrammi ravimit ei tohi välja kirjutada või koju kaasa anda,» rääkis Kurbatova.

Ka Kurbatova nendib, et patsientidelt ei saa nõuda absoluutselt iga päev kohapeal doosi saamas käia.

«Kui sõltlane on olnud juba aastaid ravil, tal on töökoht, ta peab ravirežiimist kinni, ta ei ole muid aineid tarbinud, kui tal on vaja tööga seonduvalt päevaks ära minna, siis pole põhjendatud ka see, et talle üheks päevaks seda ravimit kaasa ei anta ja sellega tema ravi ära rikutakse,» tõdes Kurbatova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles