Terviseamet: ilusüste ei tohiks kosmeetikud teha

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseameti tehtud uuringust ilmnes, et ilusüste ja muid meditsiinilisi protseduure teevad ilusalongides ilma terviseprotseduurideks vajaliku ettevalmistuseta kosmeetikud. Nüüd on kavas seda turgu korrastama hakata.


Terviseameti peadirektori asetäitja Jelena Tomasova sõnul hakatakse sügisel muutma õigusakte, nii et väheneks tervishoiu- ja isikuteenuste vaheline hall ala ja meditsiinilisi protseduure ei teeks ilma vastava ettevalmistuseta isikud.

Näiteks 89st kontrollitud ilusüste tegevast teenindajast oli meditsiiniline haridus kümnel ja vaid neli neist oli kantud tervishoiutöötajate registrisse. Populaarse kortsude siluja Botoxi süstijaist oli meediku ettevalmistus vaid kolmel.

Kuna Botox on retseptiravim, siis tõusetus ka küsimus, kust saavad kosmeetikud selle tarvis retsepti. Osa vastas, et perearstilt, osa aga, et tuuakse Venemaalt ja Soomest.

Ühes salongis leiti ka 2 nädalat vana Botoxi lahus, ehkki kasutada tohib seda vaid 24 tunni jooksul.

Kuigi enamasti oli ilusalongides kasutusel ka kliendikaart, millele võimalikud tüsistused peale märgitakse, oli neidki, kus taolist tagasisidet ei registreeritud.

Ilusüstide tegijate hulgas on ka palju teistest riikidest sisse tulnud gastrolööre.

Plaanitavate seadusemuudatustega tahetakse ilusüstide teenus senisest paremini määratleda, paika panna teenuse osutajale esitatavad kvalifikatsiooninõuded ning lahendada ravimite saamise ja kliendikaardi küsimused.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles