HIV-emade rinnapiima asendaja oli valel eelarvereal

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Sotsiaalministeerium tõstis riigi lisaeelarvet tehes 400 000 HIV-positiivsete emade rinnapiima asendaja ostmiseks mõeldud krooni ühelt realt teisele, kuna avastati, et algsel moel ei oleks saanud seda raha kasutada.


«Rinnapiima asendaja on ikka olnud meie prioriteet, lihtsalt olime sunnitud selle kulu olemust muutma,» selgitas Postimees.ee'le Tervise Arengu Instituudi (TAI) pressiesindaja Aet Truu.

«TAI-l olid rinnapiima asendaja kulud eelarvesse planeeritud, kuid majanduskulude reale. Läbirääkimistel haiglatega selgus, et majanduskuludest ei saa seda tegevust toetada, mille tulemusel otustati muuta kulu olemust ning tõsta juba eraldatud summa majanduskuludest eraldistesse.»

Tervise Arengu Instituudi majandamiskulusid vähendatakse kokku ligi 2,4 miljoni krooni võrra ehk 6,18 protsenti.

Eelarve vähenemise tõttu jäävad ära rahvatervise programmides lasteasutuste toitlustajate koolitus, perearstide ja -õdede koolitus toitumise ja suitsetamisest loobumise nõustamisest, südamepäeva tähistamine, riiklik toetus traditsioonilisele HIV-päeva kontserdile 1.detsembril.

Vähendatakse ka HIV-narko ennetuse teavitustöö ning sotsiaalhooldekande koolituste mahtu.

Truu avaldas lootust, et HIV-päeva kontsert riigi raha ära angemisel siiski ära ei jää. «HIV-päeva osas otsime toetust koostööpartneritelt ja sponsoritelt, ainult riigi toetusel ei ole seda seekord võimalik teha. »

Lisaks vähenevad instituudi personalikulud ja seda ligi 2,5 miljoni krooni võrra ehk 6,48 protsenti.

Kokkuhoid saavutatakse hooldekodude tegevusjuhendajate ja asenduskodu teenust pakkuvate töötajate koolituse, kasuperede koolituse ja lapsendamise eelse perekoolituse vähenemise arvel.

Riigikogu võttis 20. veebruaril 61 poolthäälega vastu valitsuse usaldushääletusega seotud kaheksa miljardi krooni suuruse negatiivse lisaeelarve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles