PERH: traumapunkti ooteajad võivad pühade tõttu kasvada

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PERHi erakorralise meditsiini osakond.
PERHi erakorralise meditsiini osakond. Foto: Priit Simson

Põhja-Eesti Regionaalhaigla prognoosib lähenevate pühade ajal ja sellele järgnevatel päevadel erakorralist arstiabi vajajate arvu suurenemist, mis toob paratamatult kaasa ooteaja pikenemise isegi kuni viie tunnini.

 


Viimaste aastate kogemus ja statistika näitavad, et jaanilaupäevale järgnevatel päevadel suureneb hüppeliselt erakorralise meditsiini keskusesse pöördujate arv. Erakorralise meditsiini osakonna (EMO) juhataja Kristiina Põld ütles, et 23., 24., 25. ja 26. juunil võib erakorralise abi järele tulevate inimeste arv tõusta rohkem kui 40 protsenti.

Viimastel aastatel on kõige rohkem EMOsse pöördujaid olnud 25. juunil. «Tõenäoliselt pöörduvad inimesed siis linna tagasi ning kui vahepeal on midagi juhtunud, siis tullaksegi arsti juurde. Kõige enam pöördutakse erakorralise meditsiini keskusesse abi saamiseks traumadega nagu põletused, põrutused, luumurrud ning erinevate valudega, näiteks kõrva-, kõhu- või seljavaluga.

Osakonna juhataja sõnul ollakse valmis selleks, et pöördujate arv võib suureneda pea poole võrra ning 25. juunil on väljas lisajõud. «Kui viimastel aastatel on kiirabiga toodud patsientide ja iseseisvalt meie osakonda pöördujate arv suurenenud keskmiselt 10 protsenti aastas, ulatudes tänavu keskmiselt 230 inimeseni ööpäevas, siis pühade ajal oleme valmis, et see arv võib ulatuda üle 300 patsiendi ööpäevas.»

Põld rõhutab, et erakorralise meditsiini keskus töötab pühade ajal täie koormusega ning kõik, kes seda vajavad, saavad ka abi. Siiski tuleb arvestada, et kõigepealt osutatakse abi kriitilises ja raskes seisundis patsientidele. See omakorda tähendab, et kergemate vigastuste või haigestumistega patsientidel võib ooteaeg pikeneda kuni viie tunnini.

Keskusesse pöördujate tervisliku seisukorra hindab esmalt erakorralise meditsiini vastuvõtu õde ning suunab rasked haiged jälgimissaali. Need patsiendid, kelle elule ei ole ohtu, suunatakse ootealale. Kergemate haigestumiste hulka loetakse näiteks päikesepõletused, lööbed, putukahammustustest tingitud vaevused, kõrvavalu, erinevad viirusinfektsioonid, seljavalu, jäsemevalu ja turse.

Põld kutsub inimesi üles pidutsemisega piiri pidama, hoiduma alkoholi liigtarvitamisest ning purjus peaga tehtud lubamatutest ettevõtmistest - rooli istumisest, tundmatus kohas vettehüppamisest jms. Samuti paneb tohter kõigile inimestele südamele, et kui pühade ajal plaanitakse linnast ära sõita, siis tuleb kindlasti kaasa võtta kõik igapäevaselt kasutatavad ravimid ja ka esmaabivahendid.

Inimesed, kes kasutavad igapäevaselt mõnda ravimit, peaksid kontrollima, kas vajalikud ravimikogused on olemas ning vajadusel perearsti juures oma retsepti uuendama. Kergemate tervisehädade korral tasub aga konsulteerida perearsti nõuandetelefonil 1220.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles