Sigaretid vahetavad letti laste pärast

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretilett
Sigaretilett Foto: Liis Treimann

Mitmes kauplusteketis saab edaspidi tubakatooteid infoletist ja kassastki vaid küsimise peale, et muuta noortele tubaka kättesaadavus keerulisemaks.

Kauplusteketid Rimi ja Selver on alustanud tubakatoodete infoletti ümberpaigutamist, kassas on mõned üksikud margid ja neidki saab vaid küsimise peale. Selver ASi avalike suhete juht Annika Vilu ütles, et neile oli see katseprojekt, testiti Eesti tarbija valmisolekut liikuda teiste Euroopa riikidega ühes suunas - järsku ja kiiret üleminekut kauplusteketid ei plaani, kirjutab Õhtuleht.

Rahvastiku tervise edendaja doktor Andrus Lipand, kes ühtlasi on MTÜ Tubakavaba Eesti nõukoja liige, rääkis, et uuringud on näidanud, et kui tubakat müüakse eraldi letist, küsivad müüjad sagedamini dokumenti.

«See on kuidagi väga paradoksaalne, et ainus kaup, mis kannab sõnumit, et see kahjustab tervist ja lausa tapab inimest, riputatakse sulle nähtavale kohale kassa ees veel viimaseks meeldetuletuseks, et sul on jäänud see liigutus tegemata,» leidis Lipand.

Terviseinfo.ee andmetel pruugib 13–15aastaste koolinoorte seast 34 protsenti mingit tubakatoodet, politsei on sel aastal registreerinud 2400 juhtu, kus alaealine on tubakatoodet tarvitanud, ja 1185 juhtu, kus laps on kas sigarette omandanud või omanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles