Uuring: alkoholiga liialdamine põhjustab depressiooni

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
Uus-Meremaal tehtud uuring näitab, et ehkki tavaliselt püütakse alkoholi abil oma muresid leevendada, avaldab see tegelikult vastupidist toimet, soodustades depressiooni teket.

Ehkki on teada, et alkoholisõltuvuse ning raskekujulise depressiooni vahel on seos, pole siiani uuritud, kumb seisund kumba põhjustab, vahendab Healthday.

Uuringus osales 1055 inimest, kelle alkoholitarbimist ja masenduse esinemist hinnati ajal, mil nad olid 17-18, 20-21 ja 24-25 aastased.

Alkoholiprobleeme esines 19,4 protsendil 17-18 aastastest, 22,4 protsendil 20-21 aastastest ja 13,6 protsendil 24-25 aastastest.

Raskekujulist depressiooni täheldati 18,2 protsendil 17-18 aastastest, 18,2 protsendil 20-21 aastastest ning 13,8 protsendil 24-25 aasastest.

Selgus, et kõigi vanusegruppide puhul kaasnes alkoholi kuritarvitamisega 1,9 korda suurem tõenäosus depressiooniks.

Vastupidist seost – et depressiooni esinemine suurendaks alkoholiprobleemide esinemise tõenäosust – uurijad ei avastanud.

Teadlaste arvates võib avastatud seose põhjus peituda geenides või tõsiasjas, et alkoholi kuritarvitamine põhjustab sotsiaalseid ja rahalisi probleeme, mis omakorda võivad põhjustada depressiooni väljakujunemise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles