Uuring: menopausi jõudnud naised soovivad aktiivset seksuaalelu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brittide uuring tõestas, et ka menopausi jõudnud naised hindavad füüsilist lähedust
Brittide uuring tõestas, et ka menopausi jõudnud naised hindavad füüsilist lähedust Foto: Corbis / Scanpix
Värske uuring lükkab ümber müüdi, nagu langeks menopausi jõudnud naiste suguiha – tegelikult soovib 80 protsenti neist aktiivset seksuaalelu jätkata.

Uuringut juhtis Briti günekoloogiaasjatundja doktor Heather Currie ning selles küsitleti 2500 naist, uurides nende hoiakuid seksi suhtes, kirjutab BBC News.

Selgus, et 84 protsenti vastanutest soovis aktiivset suguelu jätkata, kuid ligi pooled neist leidsid, et östrogeenitaseme langus organismis võib selle ebamugavaks muuta.

73 protsenti neist, kel menopausi tõttu voodimuresid esines, tunnistasid, et pole sellest arstile rääkinud ning 92 protsenti ütles, et ei saa mingit ravi.

Currie sõnul avastasid uurijad, et naised ei soovi menopausiga seotud probleemidest rääkida ega abi otsida, see võib aga libiidot ja lähisuhteid kahjustada.

«On selge, et naistel on piinlik seda teemat oma perearstiga jutuks võtta ning terviseasjatundjad ei märka sümptomeid,» ütles Currie.

Günekoloogiaekspert lisas, et avastus on kurvastav, kuna olemas on tõhusad ja ohutud ravimeetodid.

«Seks põhineb füüsilisel, emotsionaalsel ja vaimsel heaolul – menopausiga seostuv ebamugavus võib viia seksuaalse iha ja naudingu vähenemiseni,» tõdes Currie. «See vähendab omakorda enesekindlust, põhjustab stressi ja võib lisaks seksuaalelule ka teisi suhteid kahjustada.»

«Seda teemat tuleb teadvustada, et aidata nii abivajajatel kui tervishoiutöötajatel sellest vabalt rääkida,» lõpetas doktor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles