Lugeja küsib: kas asutuse esmaabi kapis võivad olla ravimid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaabikapp.



at/Foto:ANDRES TEISS
Esmaabikapp. at/Foto:ANDRES TEISS Foto: Andres Teiss/Postimees

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel ei ole keelatud asutuse esmaabikappi muretseda ravimeid, kuid samas soovitatakse seda mitte teha.

«Ravimite määramise ja andmise õigus on ainult arstil. On juhtumeid, kus ravimi manustamine kannatanule on situatsiooni halvendanud,» selgitati sotsiaalministeeriumi tööelu arengu osakonnast.

Ministeeriumi kinnitusel peab tööandja tagama esmaabi andmise ja vahendid, aga valuvaigistid on juba ravimid. Keelatud neid tööandjal esmaabivahendite kappi soetada ei ole, aga kui töötajal peaks nende manustamise tagajärjel tekkima terviserike, siis tööandja vastutab tagajärgede eest. «Targem oleks valuvaigisteid esmaabivahendite juures mitte hoida,» soovitavad ametnikud.

«Tuleb meeles pidada, et esmaabis ei kasutata ravimeid, sest kui me räägime ravimite manustamisest, siis ei räägi me enam esmaabist,» seisab vastuses.

Esmaabi korraldus ettevõttes on kehtestatud määrusega, kus on üles loetletud ka esmaabikapis nõutavad vahendid. Lisaks kohustuslikele esmaabivahenditele võib esmaabikapis olla ka lisavahendeid, mida ettevõtte spetsiifikast tulenevalt võib vaja minna.
Näiteks pintsetid, silmaloputusvedelik (nt kemikaalide kasutamise korral), puugieemalduspintsetid (metsatöödel jne).

Ettevõtte esmaabikapis peavad olema steriilne haavatampoon, rullside, plaastrid, desinfitseeriva ainega immutatud tampoonid haava puhastamiseks, kinnitusplaaster, kolmnurkrätik, steriilne esmaabisideme pakend haavatampooniga, käärid või turvalõikur, kaitsekindad, kaitsemask kunstliku hingamise tegemiseks, alumiiniumkihiga soojendustekk, isekülmuv külmakompress, esmaabivahendite kasutusjuhend ja esmaabi andmise juhend.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles