Kontoritöötajad ei kuluta vähem energiat kui nende küttidest esivanemad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elu on täisväärtuslikum kui inimene naudib oma tööd.
Elu on täisväärtuslikum kui inimene naudib oma tööd. Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt põletavad kontoritöötajad sama palju kaloreid kui nende kütt-korilastest esivanemad, mis tähendab, et ülekaalulisuse epideemias ei saa süüdistada uue aja inimese vähest liikumist.

Teadlased avastasid, et lääneriikide mehed ja naised kulutavad iga päev oma eakaaslastega, kes elavad traditsioonilises ühiskonnas Tansaanias, hämmastavalt sarnase koguse kaloreid, kirjutas The Telegraph.

Vaatamata sellele, et Hadza hõimu liikmed läbivad päevas pikki vahemaid, et toitu hankida, ei kuluta nad rohkem kaloreid kui grupp ameeriklasi ja eurooplasi.

Teadlased on ka varem eeldanud, et meie kütt-korilastest esiisad ei kulutanud rohkem energiat kui tänapäeva inimesed, kuid nüüd mõõdeti esmakordselt kütt-korilaste energiakadu.

Seega kalorite kulutamine ei sõltu otseselt elustiilist. Uurimisrühma juht Herman Pontzer selgitas, et suurem osa meie energiast läheb tegelikult protsessidele, mida me ise kunagi ei näe, näiteks organite ja immuunsüsteemi töös hoidmine. «Füüsiline aktiivsus on vaid jäämäe tipp,» ütles Pontzer.

Uurijad järeldasid ka, et seega ei ole tänane massiline ülekaalulisuse probleem tingitud vähesest liikumisest, vaid pigem ikkagi liiga palju söömisest.

Vaatamata sellele rõhutab Pontzer, et liikumine mõjub inimese füüsisele väga hästi ja on hädavajalik, et hoida keha tervena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles