Emakakaelavähi vastu võib vaktsineerida ka vanemas eas

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emakakaelavähi vastu võivad ennast vaktsineerida ka juba suguelu alustanud naised. Pildil medõde.
Emakakaelavähi vastu võivad ennast vaktsineerida ka juba suguelu alustanud naised. Pildil medõde. Foto: Marina Puškar
Kuigi emakakaelavähi vastu vaktsineerimist soovitatakse enne suguelu alustamist, ei ole see naistearsti Galina Litteri sõnul keelatud ka vanemas eas.

«Ma ütlen, et meie arstid oleme paljud ise vaktsineeritud ja meie ei ole enam ammu 26- ega 30-aastased,» ütles Litter Vikerraadio saatele «Tervist!».

Arst märkis siiski, et ideaalne on ennast ja oma lapsi vaktsineerida enne suguelu algust, sest mida varem vaktsineerida, seda suurem on kasu. «Iga vahekorraga oma elu jooksul on võimalik saada tuhandeid baktereid, tuhandeid viirusi, kaasa arvatud emakakaelavähki põhjustavaid viirusi,» sõnas ta.

Erinevaid emakakaelavähi vaktsiine on lubatud teha kuni 45- ja 55-aastastele naistele. Suure tõenäosusega üle 55-aastastel seksuaalpartnerite arv ei ole enam nii suur ja neid ei tule ka suure tõenäosusega juurde ning kuna emakakaelavähi teke võtab aega 15 kuni 25 aastat, siis teoreetiliselt on selleks ajaks haigus juba avastatud ja ravitud, selgitas Litter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles