Lugeja Saksamaalt: visiiditasu on 10 eurot kvartalis

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaal elavate Postimehe lugejate sõnul tuleb seal maksta kord kvartalis 10 eurot visiiditasu, järjekorrad eriarstide juurde on erinevad.

Igaüks või endale ise perearsti vabalt valida ja soovi korral seda ka väga lihtsalt vahetada, kui valitud arst mingil põhjusel ei sobi. Nädalavahetusel ja õhtul tuleb häda korral pöörduda haiglasse, perearsti juurde siis pääseda ei ole võimalik. «Olen korra ise käinud õhtul haiglas, pidin umbes pool tundi ootama ja kõik läks kiiresti ja viisakalt,» kirjutab üks lugeja. Kui häda on suur ja ise pole võimalik enam kohale minna, siis tullakse koduvisiidile.

Pakilise häda korral saab arsti juurde kohe, kui probleem pole akuutne, siis umbes paari-kolme päeva jooksul. Saksamaal tegeleb arst peaaegu kõigega ise, välja arvatud analüüside võtmine. Eriarsti juurde pääseb saatekirjaga, va silmaarst, günekoloog, hambaarst.

Traumapuntki võib pöörduda mistahes akuutse probleemiga. Kedagi tagasi ei saadeta. Kiirabi sõidab välja juhul, kui haigel pole võimalik ise omal jalal haiglasse tulla.

Korra kvartalis (neli korda aastas) tuleb maksta 10eurost visiiditasu. Lastel visiiditasu puudub ja paljud retseptiravimid on tasuta. «Koduvisiite tehakse väga harva. Haige lapse pean ise arsti juurde viima,» kirjutas teine lugeja. Samas mainis ta, et kui abikaasa peale operatsiooni koju saadeti, käis perearst teda vaatamas. «Järjekorrad eriarstide juurde on erinevad. Meie linnas on raske pääseda ortopeedi, kõrva-kurguarsti ja psühhiaatri juurde, väga kiiresti saab aja nahaarsti ja ka naistearsti juurde. «Palju sõltub muidugi ka arsti heast nimest. Hea arsti juurde väga lihtsalt ei pääse,» lisas ta.

Kolmanda lugeja sõnul pole hea öösel haiglasse minna (kui just juba ei sure). «Eelmine kord ootasin lapsega kolm tundi, et arst saaks öelda «mhmh» ja soovitada hommikul perearsti juurde minna,» kirjutas ta.

Lastele väljakirjutatud medikamendid ei maksa midagi. Palju haigekassad hüvitavad lastele ka raviprillid, hambaklambrid jne.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles