Lugeja USAst: tervisehäda korral võid jääda tervisekindlustuseta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhku kerkis vastutuse küsimus.
Õhku kerkis vastutuse küsimus. Foto: SCANPIX

Postimehe USAs elavet lugejate sõnul sõltub sealne arstiabi tervisekindlustusest, mis on kallis. Ka tuleb patsientidel operatsioonide, sh sünnituse eest ise tasuda.

«Mina olin 20ndates eluaastates ja ostsin omast taskust tervisekindlustust hinnaga 400 USD kuu. Pere- ja eriarsti visiiditasu oli 20 USD, traumapunkt 100 USD,» kirjutab üks lugeja. Tema sõnul neil inimestel, kellel on väiksemgi eelnev tervisehäda nagu allergiad või astma, pole aga tihti üldse võimalik kindlustust osta, isegi 3000 dollari eest. «Tervisekindlust pakkuv firma lihtsalt saadab kirja, et teile me teenust ei paku ja nii jääbki,» kirjutas ta.

USAs on enamus kindlustuspoliise ka sellised, et lõikuste ja protseduuride hinnast maksab patsient 5-20 protsenti. «Mul läks üks 15-minutiline lõikus maksma üle 5000 USD, millest 10 protsenti tuli maksta omast taskust ja 90 kattis kindlustus,» teatab USAs elav inimene. Omaosalus on ka sünnitusabi andmisel. «Isiklik kogemus puudub, aga tean, et sünnituse puhul peab pere arvestama haigla arvetega umbes 1000-3000 dollarit, seda inimeste puhul, kellel kindlustus on olemas ja kindlustus katab lõviosa.»

Teise lugeja sõnul maksab korralik tervisekindlustus maksab tervele üksikinimesele umbes 800 USD kuus, noorele tervele perele 1200-1300USD kuus «Kui oled seal 50 vanusepiiri lähedal ja on tihedamad suhted arstidega siis maksab see korralik kindlustus vabalt 3000USD kuus,» toob ta näite ja lisab, et keskmine aastapalk on umbes 3500 miinus maksud.

«Meie küll pere eest ei maksa kindlustust 1200 USD, osa ju katab töökoht,» vaidleb talle vastu teine lugeja. Nende pere tervisekindlustus on ligi 400 USD. «Sünnitusabi eest tuleb maksta. Tavasünnitus on odav, aga kui on keiserlõige, siis tuleb arvestada kuskil 1500 USD väljaminekuga,» kirjutab ta.

«Eks sellepärast, et kindlustusseltsid ei taha kindlustada raskelt haigeid inimesi, see riikliku kindlustuse süsteem algatatigi. Ma ei taha sellega öeldagi, et Eestis halb oleks ja USAs ülihea - mõlemal poolel omad head ja vead,» lõpetab ta oma sissekande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles