Norra kogemus: põhjendamatu kiirabikutse tuleb kinni maksta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Postimehe Norras elavate lugejate sõnul tuleb kiirabi põhjendamatu väljakutse inimesel endal kinni maksta.

Perearst töötab 9-15 ja kell 11.30 kuni 12 on vaheaeg. Arsti juurde saab aja järgmiseks päevaks, kui veenduda sekretäri, et tõesti arstiabi vaja on, kirjutab lugeja. Muidu saab aja kas kahe päeva või kuu jooksul. «Helistada on võimalik kuni kella 14ni.

Eriarsti juurde saab saatekirjaga, keskmiselt tuleb oodata kaks kuni kolm kuud. Ravi koheselt tavaliselt ei alustata. Vastuvõttu hind on 15-20eurot, lisaks tuleb tasuda diagnoosimiseks vajalikud kulud. «Kui sa aastas maksad 200 eurot, siis edaspidiseks on vastuvõtt tasuta,» kirjutab ta.

Peale kolme saab helistada valvearstile ja kui õde otsustab, et on vaja arsti konsultatsiooni, siis on võimalik arsti jutule saada.

Kiirabi. võib hädaolukorras kutsuda, aga hiljem tuleb maksta see kinni, kui kutse oli põhjendamatu, kutse hinnad algavad 15 eurost. «Põhja-Norras maksab kiirabi tavaliseks transpordiks kasutamine 400 eurot,» kirjutab lugeja.

Ühe lugeja sõnul esimest perearsti Norras tal ei õnnestunud üldse kätte saada. «Helistades kas ei võtnud vastu või ütles lihtsalt, et ei ole aega või lubas tagasi helistada, aga ei helistanud.» Kohal käies oli uks alati kinni. «Käisin siis kohaliku haigla traumapunktis, pool tundi ootamist ja pääses arsti jutule, arve maksin pärast registratuuris, vist kusagil 20 eurot. Praeguseks olen perearsti ära vahetanud aga pole veel tema juurde asja olnud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles