Uut sorti plaastrid püsivad peal kuni nädala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüdrokolloidplaastrid püsivad väidetavalt ka liikuvates kohtades, isegi sõrme- või varbavahes.
Hüdrokolloidplaastrid püsivad väidetavalt ka liikuvates kohtades, isegi sõrme- või varbavahes. Foto: Kadri Inselberg

Tõenäoliselt on suurem osa inimesi olnud hädas üha pealt ära tulevate plaastritega. Nüüd on Ülikooli apteegi proviisori Piret Ranna sõnul lettidel uus põlvkond plaastreid, mis meenutavad kunstnahka ja jäävad nahale kuni seitsmeks päevaks.

«Inimesed eelistavad üldiselt ikka vana ja teada-tuntud asju. Aga tegelikult on plaastrite maailmas väga palju muutunud – turule on jõudnud uus põlvkond plaastreid, mida võib nimetada geel- või hüdrokolloidplaastriteks.

Tema sõnul sobivad paar-kolm aastat turul olnud geeljad plaastrid igale kehaosale ja püsivad ka liikuvate kohtade peal. «See sobib nii villile, kriimustusele kui ka põletusele. Plaaster asetatakse probleemile ja see püsib peal 3-7 päeva. Selle aja jooksul on haav enamasti ka tervenenud,» rääkis Rand.

Plaastrid on tema sõnul veekindlad ja nendega saab käia ka duši all. Kui haavast tuleb eritist, siis muudab plaaster värvi ja muutub piimjaks, kuid see on kolloidplaastri eripära ja sellest ei maksa Ranna hinnangul välja teha. Samuti ei tohi plaastri alla piiluda, sest plaaster siis enam uuesti ei kinnitu.

Hüdrokolloidplaastrite puhul on Ranna sõnul oluline, et nahk oleks enne selle peale panemist puhas ja kuiv ning plaaster tuleb nahale kinnitada väga korralikult otsad kinni siludes.

«Üks kolloidplaastri leht maksab umbes neli eurot, korralikemate tavaliste plaastrite komplekt maksab sama palju. Aga tavalised plaastrid ei püsi alati peal ning neid tuleb sageli vahetada,» rääkis Rand. Haav vajab paranemiseks rahu ja mida vähem plaastrit vahetada, seda kiiremini haav paraneb.

Tavalised sidemetükikesega plaastrid võivad Ranna sõnul paremad olla aga näiteks verejooksu sulgemiseks.

Samas villile pole Ranna hinnangul üldse mõtet tavalist plaastrit peale panna. «Hüdrokolloidplaaster on pisut paksem, ta jätab kinga ja villi vahele polstri. Te saate kinga uuesti jalga panna ning lisaks on sellel jahutav ja põletikuvastane efekt,» selgitas Rand.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles