Eesti haiglates on puudu 2000 medõde

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestis on puudu 2000 meditsiiniõde, sest enamasti kolivad Eestis diplomi saanud haritlased Soome üle kahe korra suurema palga peale.

Haiglas valves olles on ühel töötajal teinekord hooldada 40 patsienti, kirjutab Õhtuleht.

Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa tunnistab, et õdesid ei jätku enam ka nn kõrgema etapi haiglates.

«Tartu Ülikooli kliinikumis on mitmes osakonnas palju õe ametikohti täidetud tervishoiukõrgkooli tudengitega, kuigi seaduse järgi töötavad nad abiõdedena, kes iseseisvalt valvata ei tohi. Põhja-Eesti regionaalhaiglas seisab õdedepuuduse tõttu aeg-ajalt osa voodikohti tühjalt, mistõttu on ka onkoloogilised haiged pidanud kauem ravijärjekorras ootama.»

Katrin Olo-Laansoo Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidust räägib, et Eestis on kohe tunda, kui Soomes uus hooldekodu avatakse – tervishoiutöötajad lahkuvad lainetena.

Eesti tervishoiutöötajate väljarändel on kaks põhjust: palk ja ülekoormus. Kui Eestis makstakse kõrgharidusega õele 3,83 eurot tunnis, siis Soome õe kuupalk on 2000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles