Ingerainen: tervishoid peab muutuma patsiendikeskseks

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Ingerainen.
Diana Ingerainen. Foto: Toomas Huik

20. septembril toimuval Eesti Perearstide Seltsi (EPS) aastakonverentsil tuleb muu hulgas juttu ka sellest, et praegune asutusekeskne tervishoid peab muutuma patsiendikeskseks, ütles seltsi juht Diana Ingerainen.

Saatekirjade keskus, tõendite reform, ühtlustatud loendid ja klassifikaatorid - need oleksid Diana Ingeraineni sõnul võimalikud lahendused, mis ressursse efektiivsemalt kasutada lubaks, kirjutab Med24.ee.

Ta lisas, et täna on meie tervishoid asutusekeskne: patsiendid on erinevate asutuste vahel liikudes hädas oma terviseandmete kättesaamisega ning see teeb ka perearstide töö keeruliseks.

Näiteks sattus inimene traumaga Pärnu haiglasse. Kontrollpilt tehti Lääne-Tallinna keskhaiglas ning dislokatsiooni tõttu saadeti patsient ravile Põhja-Eesti regionaalhaiglasse (PERH). Selleks, et pildid PERHi saada, kulus meeletu ajaressurss. «Kõik, kes pildi teevad, peaksid selle edastama üleriigilisse andmebaasi. Patsient ei ole süüdi, et tervishoiu korraldus on autonoomne,» lausus Ingerainen.

Otsesuunamisega saatekirjade projekti ning tõendite reformi vahekokkuvõte on näidanud, et liikumine patsiendi ja eriarstide vahel muutub tunduvalt lihtsamaks: lähenemine on patsiendikeskne, eriarstiabi ressurss paremini planeeritav. Samas on perearstid kohanud ka teatud haiglate ja eriala arstide vastuseisu.

«Minu visioon on see, et sarnaselt retseptikeskusega tekiks ka saatekirjakeskus. Muutus tuleb siis, kui haigekassa tuleb jõuliselt projektiga kaasa, hetkel tegeletakse haigekassas projekti analüüsimisega,» ütles Ingerainen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles