Lähikümnenditel mitmekordistub eakate vähihaigete arv

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähki haigestumine vanemate inimeste seas kasvab.
Vähki haigestumine vanemate inimeste seas kasvab. Foto: SCANPIX

Kui aastal 2010 oli üle 65-aastaste seas vähihaigeid 1,3 miljonit, siis järgmise kolmekümne aasta jooksul selle diagnoosi saanute arv kolmekordistub ehk kasvab 4,1 miljonini.

Aastaks 2040 on iga neljas eakas inimene saanud vähidiagnoosi, vahendab The Telegraph Macmillan Canser Support fondi rahastatud uuringut. Londoni King’s College uurijate sõnul on selle arvu järsu kasvu põhjuseid mitu, näiteks elanikkonna vananemine, vähijuhtumite sagedasem diagnoosimine ja selle diagnoosi saanute parem elulemus.

«Uuringu eesmärk on pakkuda pikaajalisi prognoose vähi leviku kohta Suurbritannias. Uuring näitas, et järgnevatel aastakümnetel võib oodata suurt tõusu vanemates vanuserühmades ning see tõstab ka nõudlust tervisehoiuteenustele,» selgitas üks uuringu autoreid professor Henrik Moller.

Uuringu tellinud fondi juhi Ciaran Devane sõnul on eakate vähihaigete eest hoolitsemine tiksuv ajapomm ühiskonna jaoks. Sellest uuringust selgunud karmid ennustused peaksid aga tema kinnitusel olema hoiatuseks tervishoiu- ja sotsiaalhoolekandesüsteemile, millised probleemid ootavad ees, kui eakatele vähihaigetele ei pakuta parimat ravi ja toetust.

«Meil on moraalne kohustus pakkuda eakatele parimat ravi võitluseks vähiga,» rõhutas Devane. Ta lisas, et eakatele tuleb pakkuda õiget ravi õige intensiivsusega ja koos praktilise toetusega, et nad saaksid selle haigusega võidelda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles