Uuring: taimetoitlastel esineb vähem vähki

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihast loobumine võib vähendada vähiriski, arvavad Briti teadlased. Pildil salatid.
Lihast loobumine võib vähendada vähiriski, arvavad Briti teadlased. Pildil salatid. Foto: Caro / Scanpix
Lihast loobumine ja taimetoitlaseks hakkamine võib vähendada vähiriski, selgus värskest Suurbritannias tehtud uuringust.

Teadlased analüüsisid 52 700-lt naiselt ja mehelt saadud andmeid ja leidsid, et taimetoitlaste seas esines märgatavalt vähem vähkkasvajaid kui lihasööjate seas, vahendas Reuters ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition ilmunud artiklit.

Kuigi soovitus süüa vähi- ja teiste haiguste riski kahandamiseks päevas viis portsjonit puu- ja juurvilju, on üsna laialt levinud, on taimetoitluse positiivse mõju kohta siiski vähe tõestusmaterjali.

Uuringu juht Tim Key Oxfordi ülikoolist sõnas, et ükski varasem uuring ei ole toiduvalikut sel viisil vaadelnud ja selles valdkonnas on olnud palju segadust.

Tulemustest ilmnes veel see, et lisaks taimetoitlastele esineb vähki vähem ka nende seas, kes on loobunud lihast, kuid söövad siiski kala.

Key arvates on leiud huvitavad, kuid toitumise ja vähi seoste täpsemaks selgitamiseks tuleks teha täiendavaid uuringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles