Uuring: energiajoogid kahjustavad nii maksa kui neere

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid on noorte seas popid, hoolimata oma kahjulikust mõjust.
Energiajoogid on noorte seas popid, hoolimata oma kahjulikust mõjust. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rahvusvaheliste uuringute kohaselt võivad energiajoogid põhjustada tõsiseid terviseprobleeme, näiteks kahjustada maksa ja neere.

«USA-s alustati energiajookide poolt põhjustatud tervisekahjustuste dokumenteerimist suhteliselt hiljuti, kuid Saksamaal, Austraalias ja Uus-Meremaal on neid kogutud juba pikemat aega ja täheldatud mitmeid energiajookide tarbimisega seotud tõsiseid probleeme, mille hulka kuuluvad maksa ja neerude kahjustused, oksendamine, kõhuvalu, südame arütmia, vererõhu tõus, hingamisraskused ja mitmed teised probleemid,» rääkis Postimehe palvel viimaseid selleteemalisi teadusartikleid uurinud toitumisteadlane Tiiu Liebert.

Selle teadusartikli autorid toovad Lieberti sõnul välja ka riskirühmad, kelle puhul on energiajookide tarbimine eriti ohtlik. Need on südamehaiged, vähese kontsentreerimisvõimega hüperaktiivsed, söömishäiretega inimesed, diabeetikud ja ravimeid ning alkoholi tarbivad inimesed. « Autorid märgivad ka, et kõrge kofeiinisisaldus energiajookides võib halvendada luude mineraliseerumist, mis on eriti intensiivne kasvuspurdi ajal,» lisas asjatundja.

Tuleb vahet teha spordi- ja energiajoogil

Lieberti sõnul teeb murelikuks see, et lapsevanemad, kahjuks aga ka mõned lastearstid, ei tee vahet energiajookidel ja spordijookidel. «Viimased sisaldavad elektrolüüte, mis peaksid tasakaalustama mineraalsoolade kaod sportimisel. Kofeiin seevastu on diureetik ja suurendab vee eritumist organismist,» selgitas ta. Teadlane lisas, et kofeiin võib vähendada ka insuliinitundlikkust, mis vähendab keha võimet kasutada verre imendunud suhkrut.

«Seega jääb iga lapsevanema ja treeneri kohustuseks hoiatada lapsi energiajookide liigse tarbimise võimalikest ohtudest,» rõhutas Liebert.

Teadlse sõnul koostas Sara Saifert Miami Ülikoolist koos kolleegidega teistest Florida meditsiiniasutustest ülevaate energiajookidest ja nende potentsiaalsetest ohtudest, mis avaldati USA ajakirjas Pediatrics. Ülevaate kohaselt tarbib 30 uni 50 protsenti lastest ja noortest täiskasvanutest regulaarselt energiajooke.

Kui karastusjookides on USA-s reguleeritud maksimaalne kofeiinisisaldus seadusandlusega, siis energiajookide puhul see ei kehti ja need sisaldavad mitmeid kordi rohkem kofeiini. Euroopa Liidus peavad joogid, mis sisaldavad üle 150mg kofeiini (välja arvatud tee ja kohvi), kandma märget «kõrge kofeiinisisaldusega». Autorid märgivad, et noortele suunatud energiajookide reklaam võib suurendada nende tarbimist ja seega ka terviseriske.

Kuigi energiajookide koostisosade ohutu tarbimise ülempiiri ei ole kehtestatud, soovitavad autorid, et laste puhul ei ületaks kofeiini tabimine 2,5mg/kg kehakaalule päevas.

Ühe teise uurimuse kohaselt ei avalda kahjulikku mõju 50 kg kaaluvale noorele kofeiini päevane annus 15 mg, kuid üle 50mg päervasel pideval tarbimisel võib tekkida kofeiinisõltuvus. Soome toiduameti Evira andmetel on enamikele inimestele mürgine kogus 20mg kehakaalu kg kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles