Mõnedes Soome poodides energiajooke alla 15-aastastele ei müüda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid.
Energiajoogid. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kuigi ametlikult pole Soomes energiajookide ostjatele vanusepiirangut kehtestanud, on mitmed poed otsustanud alla 15-aastastele neid mitte müüa.

«Minult küsiti Soomes dokumenti, kui ma sealt energiajooki ostsin. Pidi vähemalt 17-aastane olema, muidu ei müüdud,» kirjutab üks Postimehe lugeja.

Soome suursaatkonna pressiesindaja Marjo Näkki sõnul pole üle lahe energiajookide ostjatele vanusepiirangut kehtestatud, küll aga on olemas Soome toiduameti soovitus mitte alla 15-aastastele energiajooke müüa. Mõned poedon  ise kehtestanud energiajoogi ostjatele vanusepiirangu.

Paar aastat tagasi kirjutas Soome rahvusringhääling, et mõned Helsingi ja Ivalo poed on kehtestanud vanusepiirangu energiajoogi ostjatele.Vanusepiirangu kehtestamine avaldas mõju koolitundidele, mis muutusid rahulikumaks.

«Õpilased lähevad õhtul õigel ajal magama ja jõuavad rohkem. Ma olen ka kuulnud õpetajatelt, et tundides on selgelt rahulikum,» rääkis toona Alavieska kooli meditsiiniõde Maarit Alahäivälä.

 Kaupmees Sirpa Sipilälle sõnul oli müügikeeluotsus lihtne, kuna kõik piirkonna kauplused ühinesid sellega. Paar kuud pärast keelu jõustumist ei osanud ta öelda, kas see keeld oleks käinud kuidagi ka kaupmehe rahakoti pihta.

«Ei mõjuta kuidagi hullupööra. Arvan, et nüüd otsitakse midagi sarnast toodet asemele,» sõnas ta tookord..
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles