Enneaegsel sünnil võivad olla püsivad tagajärjed

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix.

Enneaegsena sündimine võib teha pöördumatut kahju: Rhode Islandi teadlaste sõnul on paljudel enneaegsena ja väga väikese sünnikaaluga sündinud lastel 12-aastaselt madalam IQ ja rohkem arenguprobleeme kui õigeaegselt sündinutel.



Dr. Betty R. Vohr ja tema kolleegid Providence'i Browni ülikoolist võrdlesid 375 sünni ajal 600 kuni 1250 grammi kaalunud lapse ning 111 samas eas lõpuni kantud lapse testitulemusi, kirjutab

Reuters

.

Enneaegsete grupis oli keskmine IQ 88, mis jäi 12 kuni 14 punkti madalamaks kui teises grupis.
Standardses keeleoskuste testis sai normiks peetavast kehvemad tulemused koguni 22 kuni 24 protsenti enneaegsetest - võrdluseks oli kontrollgrupis selliseid lapsi vaid 2-4 protsenti.

Enneaegsetest lastest, kellel oli sündides olnud ajuverejooks, vajas tervelt 76 protsenti 12-aastaselt koolis järeleaitamist. Ilma ajukahjustuseta enneaegsetest oli selliseid lapsi 44 protsenti ja kontrollgrupist 16 protsenti.

Lisaks oli enneaegsetel lastel rohkem käitumisprobleeme. Teadlaste sõnul viitavad uuringutulemused sellele, et ajukahjustuse ennetamine enneaegsetel lastel on äärmiselt oluline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles