Vaid püsiv liikumisharrastus aitab infarktist taastuda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Šveitsi teadlased uurisid spordi mõju infarktist taastumisele ja avastasid, et liikumine aitab paranemisele kaasa, kuid treeningute lõpetamise järel positiivne efekt kaob.

Veresoonte funktsioon paranes infarkti läbi teinud patsientidel juba neli nädalat pärast spordiga alustamist, kuid taastumisel on võtmeteguriks siiski jätkuv ja pikaajaline liikumisharrastus, kirjutas Reuters.

Šveitslaste meeskond uuris üle 200 patsiendi, kellest osa hakkas käima vastupidavust arendavates treeningutes, osa jõudu arendavates või kombineeritud treeningutes. Kontrollrühm trenni ei teinud.

Nelja nädala pärast olid patsientide veresooned varasemaga võrreldes paremas seisus hoolimata treeningu tüübist. Treeningutest kõrvale jäänud infarktist taastumisel edusamme ei teinud.

Lisaks palusid teadlased mõnel patsiendil liikumisharrastus lõpetada. Pärast kuu möödumist oli treeninguga saavutatud positiivsed tulemused kadunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles