Perearst: lasteaed ja kool peavad lapse kroonilisest haigusest teadma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidu pakkumisel on hädavajalik teada lapse allergiaid.
Toidu pakkumisel on hädavajalik teada lapse allergiaid. Foto: Andres Haabu

Meedikud leiavad, et lapsevanemad peaksid valehäbist üle saama ja oma laste kroonilistest haigustest lasteaias või koolis võimalikult paljudele rääkima.

Perearst Anne Kaldoja sõnul diagnoositakse lastel kroonilisi haigusi üha rohkem. «Astma, allergiad, üle- ja alakaal, diabeet, erinevad rühihäired, kõrgenenud vererõhk, halvenenud nägemisteravus ning vaimsed häired,» loetleb tohter Õhtulehes muresid, millega üha rohkem peresid kokku puutub.

Näiteks on Eestis 6300 epileptikut ja igal aastal lisandub umbes 560 inimest, sealhulgas palju lapsi ning kuni 15-aastaste laste seas on Eestis ligi 500 I tüübi diabeetikut, astmaatikuid on Eestis 70 000 – 120 000 ja paljudel neist on haigus avaldunud lapseeas.

«Kui lapsel on mingi terviseprobleem, tuleks sellest teavitada klassijuhatajat või rühmaõpetajat, kehalise kasvatuse õpetajat või treenerit, meditsiiniõde, kokka, klassikaaslasi,» soovitab arst lapse tervisest rääkida võimalikult paljude teda ümbritsevate inimestega.

«Eriti oluline on lasteaias või koolis teada, kui lapsel on epilepsia, samuti seda, kuidas vajaduse korral krambihoos last aidata. Ka peab kasvataja-õpetaja teadma, kui mõnel lapsel võib tekkida astmahoog ja kust siis kiiresti inhalaatori leiaks ning ainult siis, kui teatakse, et laps on diabeetik, oskavad lähedalolijad talle vajadusel midagi magusat suhu pista,» rääkis Anne Kaldoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles